В Мелбърн, Австралия, над 1000 синдикалисти, представители на повече от 200 милиона работещи хора от над 130 страни по света, се събраха за V-тия Конгрес на МКП, който беше открит вчера, 17 ноември, и ще продължи до 22 ноември 2022 г.

Централна тема на дебатите на Конгреса ще бъде предложението за нов социален договор: съобразени с опазването на климата работни места, защитата на работещите, справедливото заплащане, социалната защита, равенството и приобщаването.

Конгресът на МКП беше открит от Джой Мърфи Уондин – старейшина на австралийското аборигенско племе Урунджер. В своето изказване той подчерта значимостта на наследството на първите народности, населявали Австралия. Приветствието му към делегатите с „Добре дошли в страната ни„, бе последвано от изпълнения на танцьорите от “Джири Джири”, Киърнан Айрънфийлд, Шели Морис и Даниел Уилфред.

Приветствие към делегатите отправи също Пат Додсън – сенатор за Западна Австралия от Австралийска партия на труда и старейшина на племето Явуру – човек, който е посветил своя живот на борбата за права на първите народи. В приветствието си той сподели: Това бяха трудни години с множество лични нещастия и затруднения, които за съжаление продължават и днес. За мен е окуражаващо  да видя всички вас тук, синдикалисти от целия свят, истински стожери на трудовите и на човешките права. В продължение на 250 години първите народи тук са се борили за признаване, за справедливост и мир в тази страна. Ние имаме много допирни точки с целите и стремежите на синдикалното движение. В солидарността има сила, много може да се постигне само когато сме обединени. Това е особено важно в съвременния свят, който се характеризира с рекордни нива на неравенство, експлоатация и разруха.

Сред останалите приветстващи бяха президентът на МКП Аюба Уаба (NLC Нигерия), председателят на Австралийския съвет на профсъюзите (ACTU) Мишел О’Нийл и секретарят на ACTU Сали Макманус, която заяви: “Ние сме се събрали тук, за да се борим за своя живот. След години на правителства, следващи антисиндикални политики, най-сетне да извоюваме нови права за работещите хора и затова ние сме вдъхновени от енергията, която има в тази зала – това е енергията на международното синдикално движение.”

Въз основа на проектодекларацията, Конгресът ще обсъди бъдещите политики на МКП с акцент върху уроците от глобалните сътресения, технологиите и тяхното въздействие върху характера на труда, приобщаващото синдикално движение, климатичните промени  и справедливия преход.