На 6 и 7 ноември 2012 г., GSEE обявява 48 часова национална стачка и масови митинги в знак на протест срещу новите драстични и антисоциални мерки за строги икономии и срещу още по-сериозното ограничаване на трудовите права, които бяха гласувани наскоро от гръцкия парламент.

Този нов изключително рестриктивен пакет от мерки за пореден път е насочен и засяга изключително тежко работещите, пенсионерите и бедните.
Той предвижда икономии от 18,9 милиарда евро чрез намаляване на пенсии, заплати, както и увеличаване на данъчните приходи от 11 милиарда през 2013, до 14,3 милиарда до края на 2014 и увеличение с още 4,6 милиарда за периода 20152016.

Този нов пакет предполага допълнителни ограничения, плюс тези, които вече бяха договорени за икономии в размер на 28 милиарда през 2011, като той ще:

– Нанесе последния удар на страната и на икономиката, които ще бъдат тласнати за шеста поредна година в рецесия от 20%.
– Доведе до безпрецедентни нива на продължаващо обедняване и социално разслоение на гърците.
– Тласне обществото към пропаст, докато единствено елитът и лицата, укриващи данъци ще избегнат това изпитание.
– Експроприира останалите публични активи чрез повсеместна приватизация.
– Ограничи правата на колективното договаряне на синдикатите, което ще доведе до масови съкращения: размерът на минималната заплата ще бъде определян от правителството чрез законодателни разпоредби и ще бъде сведен до нива под жизнения минимум, ще бъдат премахнати и други социални придобивки и доходи, както и 10% от семейните помощи. Новият закон забранява разпростирането на защитната рамка на колективните трудови договори върху всички работници.
– Увеличи безработицата, която в момента е 25%, и когато 1000 души губят работата си всеки ден, докато хиляди не са получавали заплатите си от месеци.

Настояваме за отхвърляне на този неприемлив законопроект за строги икономии и срещу разрушителните принудителни мерки, диктувани на нашето правителство от т.нар. Тройка.

Противопоставяме се на неолибералната догма, която унищожава страната ни и която има за цел да превърне Южна Европа в безправна зона на крайна експлоатация.

Оставаме ангажирани за координирана борба с Европейското синдикално движение.

На Европейския ден за протест 14 ноември, нашата стачка ще бъде ясно и силно послание за единство и солидарност.

Има виновни Има и решения

Заедно можем да спрем тези жестоки политики, които опустошават икономиката и обществото ни.