Употребата на полицейска сила срещу целия персонал на института, протестиращ повече от месец срещу последователните опити за безумни назначения на директори – угробилия института проф. Недков и пенсионерката със съмнителна биография от предишното й директорстване в Садово, е проява на насилие срещу пазителите на един от символите на България – българската роза.
Дори едновременната заявка за напускане на института в знак на протест от научните работници и последващото им напускане не спря управляващите да се опитват да наложат своите кадри на работещите в института.
А научните работници и останалата част от персонала знаят защо се борят. Защото само за 9 месеца под управлението на доц. Ковачева те с общи усилия значително подобриха състоянието и реномето на института, пуснаха дестилерията и възстановиха насажденията.
Настояваме ръководството на Селскостопанска академия и Министерството на земеделието да прекратят кадровите експерименти с Института по розата, да възстановят на работа научните работници и да се вслушат в гражданската позиция на работещите в института.
Призоваваме всички българи, цялата научна и синдикална общност да се солидаризират и подкрепят справедливите протести на работещите в Института по розата в Казанлък – емблема на България, за да продължим повече от стогодишната му история.