Синдикална Миньорска Федерация „Подкрепа“ е силно възмутена и огорчена от изказването на г-н Трайчо Трайков министър на икономиката,енергетиката и туризма в сутрешния блок по БТВ на 06.01.2012 г., определяйки българските миньори като „зли кучета“, заслужаващи „зъл прът“. Подобна квалификация не си е позволявал никой – да обиди по такъв начин достойнството на българския миньор. Напомняме на г-н Министъра, че народът е казал „дълга сопа“ и може би той има съвсем друго в предвид, използвайки поговорката по този начин.
Постигнатите резултати в Мини Марица Изток са дело на работещите в предприятието, а не на институциите, както той се изрази,тъй като те се опитваха да спъват производството. БЕХ задържаше с повече от 6 месеца поръчките за резервни части,машини и съоръжения,включително и за лични предпазни средства. Благодарение на синдикатите, които посредничеха между институциите, все пак се осигуряваше минимума за производствен процес. Дружеството не можа да изпълни дори и 20% от инвестиционната програма. Превръща се в практика и модел на управление подписването на споразумение от работодател и принципал и след това отказ на изпълнение от тяхна страна.
Буди недоумение за нас подобно изказване, когато се намираме в условията на социален конфликт, в който се вижда ясната воля на синдикатите за разрешаване на проблема. Обезпокоени сме, че другата страна работодател и принципал реагират неадекватно, което ни навежда на мисълта, че може би е умишлено и се преследват някакви други цели.
Господин Премиер, настояваме за Вашата намеса, за да ни се извини публично Министър Трайков за обидите, отправени към българските миньори. Ако няма достойнството и доблестта да го направи, настояваме да бъде освободен от поста министър на икономиката, енергетиката и туризма, като недостоен държавник.

За ИС на СМФ „Подкрепа“
/инж. Владимир Топалов – председател/