„Практиката за укриване на данъци трябва да бъде прекратена!” призовават от ЕКП

Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) е крайно възмутена от степента и обхвата на укриването на данъци и финансова корупция, разкрити от т.нар „Panama Papers” или „Досиетата от Панама” и практикувани регулярно от най-високите обществени прослойки.

Повече от 11 милиона файлове изтекоха от базата данни на секретна Панамска адвокатска кантора „Mossack Fonseca”, разкривайки че някои от най-богатите и влиятелни хора в света, включително политически лидери и известни личности, са избягвали данъци и укривали парите си в съмнителни офшорни фондове, които също от своя страна пък финансират фирми, участващи в пране на пари, сделки с оръжие и трафик на наркотици.

„Засрамващ е фактът, че журналисти успяха да идентифицират тези измамници, докато ЕС и националните му правителства са безсилни да предприемат ефективни мерки, за да ги спрат”, каза Вероника Nilsson, заместник-генерален секретар на ЕКП. „Докато богатите и силните се „играят” и подиграват със системата, обикновените хора ще плащат цената на строгите икономии, нарастващите разходи и стагнацията на заплатите. ЕКП призовава към данъчна справедливост и ефективни реформи, които да сложат край на измамите като първостепенна своя задача.

„Ако се проведе една т.нар. структурна реформа, посредством която Европейската комисия да настоява за постигането на „здравословни” публични финанси и инвестиции, то именно това би било данъчна справедливост.”

Мълчанието бе нарушено благодарение на работата на журналисти от над 80 страни, които анализирали документите. Дванадесет настоящи или бивши държавни глави са сред 143-мата политици, политически семейства и техни политически сътрудници – някои от тях от ЕС – обвинени в използване на офшорни данъчни убежища.

ЕКП настоява за:

  • Център за провеждане на данъчни разследвания на територията на целия ЕС – EUROTAX, който да разследва данъчните измами и избягването на данъци от богати хора, компании и престъпници;
  • Въвеждане на данък върху финансовите транзакции във всички държави-членки на ЕС;
  • Насочване на инвестиции към националните данъчни администрации и следствените данъчни служби под формата на спешна структурна реформа;
  • Задължаване на мултинационалните компании да публикуват своите пълни финансови отчети и сметки във всяка страна, в която функционират.

 

Научноизследователската служба на Европейския Парламентът счита, че Европейският съюз губи около 70 милиарда евро данъчните приходи всяка година в резултат от практиката за избягване/укриване на данъци, което от своя страна представлява малко повече от 16% от публичните инвестиции в целия ЕС.