На 27 май ще има заседание на експертна работна група за преговори за КТД в здравеопазването.

Искаме 20% увеличение на възнагражденията в общинските болници. Освен това 25% – за държавните и 30% за университетските болници. Има диференциация заради разликата в цените на клиничните пътеки. 

Всяка година от бюджета на МЗ се дават около 30 млн. за дофинансиране на общинските болници. В София кметът даде 8 млн. за 5 общински болници. От 184 общ брой на болниците, само около 30 от тях достигат нормални нива на заплати на лекарите. Здравеопазването е в сериозна криза. Искаме пропорционално увеличение на работните заплати със заложения процент на нарастване на бюджета на НЗОК за последните две години, който е с около 10-15% на година.

Системата на висшето образование е хронично недофинансирана. През 2020 г. настоявахме за браншов договор, за да се вдигнат заплатите на асистентите, защото тогава те получаваха малко над минималната работна заплата. И тогава договорихме от 20121 г. асистентите да стартират с 1300 лева, главен асистент с 1400, доцент с 1500, професор с 1600. Договорката беше да продължи този темп така, както го заложихме.

Цялото интервю на Валери Апостолов за „Денят на живо” с Наделина Анева вижте ТУК.

Източник: Нова Нюз