В последния работен ден делегатите одобриха план за действие на международното синдикално движение за следващите четири години, приеха Декларация за нов социален договор и три спешни резолюции относно Иран, борбата срещу крайната десница и руската инвазия в Украйна. Също така, бе посочено, че участието на жените делегати в Конгреса се е увеличило от 46% през 2018 г. на 50,8% тази година.

Както вече ви информирахме, Лука Визентини беше избран за нов генерален секретар и той ще ръководи МКП заедно с:

  • заместник-генералните секретари Ерик Мвези Манзи, Йордания Уреня Лора и Оуен Тюдор;
  • председателя Акико Гоно;
  • заместник-председателите Кати Фейнголд и Антонио Лисбоа.

При закриването на Конгреса, новият генерален секретар на МКП Лука Визентини заяви: „За мен тези последни дни бяха вдъхновяващи. Ние работихме заедно, с решителност и солидарност, за да разработим по-добре приоритетите и целите ни за бъдещето, с което подготвихме почвата за по-нататъшните ни конкретни действия. Ние сме движение, което е готово да дава конкретни резултати, готово е решително да се бори за целите си и да преговаря и да синдикализира нови членове. Ние, заедно, ще спечелим тази битка, защото сме обединени и сме готови да включим всеки един човек в нашето движение, независимо от неговия произход, независимо къде се намира.“

Той също така благодари на  Шаран Бъроу, като подчерта, че тя е успяла радикално да промени глобалния дневен ред в името на по-добро бъдеще за синдикатите и за работниците по целия свят. Като обеща да работи за продължаване на нейното наследство, Лука Визентини подчерта, че под нейното ръководство МКП се превърна в изключително важна организация, равностойна на останалите световни организации.

В отговор, Шаран Бъроу сподели: „Ние сме в битка за своя живот на тази планета, за нашите работни места и за справедлив преход. Когато е обединено, семейството на МКП може буквално да направи всичко. Помнете какво вече сме постигнали заедно – ние вече поставихме най-важните въпроси в основата на глобалния дневен ред. Това става  благодарение на вас – синдикалистите. Вие сте най-ценната сила в борбата за справедливост по света. Няма по-голяма сила от нашето обединено семейство, с нашите ценности, допринасящи за общата сигурност, закрепвайки нов социален договор. Права, демокрация, свобода, солидарност, сигурност, данъчна справедливост, смелост – нашата борба е за това!“

След 12 години начело на международното синдикално движение Шаран Бъроу благодари на всички, които със своята енергия и солидарност допринесоха за успешната работа на конгреса в Австралия!