ЕКП и МКП призовават за незабавно прекратяване на военните действия и конфликта в Източна Украйна, както и за намиране на мирно решение и диалог в интерес на гражданите на двете страни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи решението на руското председателство, да признае двата сепаратистки региона, като несъвместимо с Устава на ООН и като нарушение на териториалната цялост на Украйна. Той призова за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна в съответствие с постигнатите споразумения в Минск, одобрени с Резолюция 2202 от 2015 г. на Съвета за сигурност на ООН. В допълнение, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, също прие своя осъдителна позиция по повод този конфликт.

“Вече седем години много хора страдат, някои дори загубиха живота си и това се случва заради неизпълнението на споразуменията от Минск. Същевременно, вместо да бъдат градени мостове и механизми за мир, бяха изхарчени огромни суми за военни действия и за въоръжение. Без съмнение прилаганата агресивна реторика също провокира допълнителна нестабилност. Този задълбочаващ се конфликт ще доведе до драматични последици за икономиките както на Русия, така и Украйна, така и на други места в Европа. Конфликтът ще ескалира и ще доведе до опустошителни последици, това ще продължи дотогава, докато не бъде започнат отговорен диалог, който да се постарае да намери решение на основните причини за спора”, заяви Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

Лука Визентини, Генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Паневропейския регионален съвет на МКП, също апелира: “Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет вече отправиха ясни и решителни послания в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и на постигнатите в Минск споразумения. Това направи и Генералният секретар на ООН. Сега всички политически лидери трябва да намерят кураж и смелост и да предотвратят  войната, като търсят компромис и спазват постигнатите споразумения. Те трябва също така да вземат мъдри решения за устойчивост на икономическите системи, които работят в полза на хората и да осигуряват солидна база за общата ни сигурност. Сривът на общите мерки за сигурност, като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие и Договора за установяване на режим „Открито небе“, които предоставяха възможности за взаимни проверки и диалог, е свързан с общата тенденция за отстъпление от разпоредбите на споразуменията от Хелзинки, а именно тези споразумения позволиха за близо 50 години мирът за бъде гарантиран. Сега има реална перспектива тази жизненоважна рамка да се разпадне и  милитаризацията, която в Европа вече е в ход,  да ескалира. Затова ние призоваваме за спешни стъпки и за обединяване на всички политически лидери за приемане на обща рамка за сигурност, така както беше направено някога в Хелзинки. Светът се нуждае от нов социален договор, а не от нови конфликти. Ние имаме нужда от инвестиции в хора и в работни места, в мир и стабилност.”