„Предложението на кмета на София Васил Терзиев за 15% увеличение на заплатите за работещите в градския транспорт не ни удовлетворява„. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Иван Кирилов от Федерацията на транспортните работници към КТ Подкрепа.

След протеста на заетите в градския транспорт на столицата, стана ясно че предложението към тях е за 15% увеличение на възнагражденията от 1 март и търсене на средства за увеличение с още 15 на сто.

Според Иван Кирилов няма гаранция за допълнителните 15%. „Ние поискахме 30% увеличение на заплатите. Разбираме трудната ситуация, в която се намират и общината, и държавата, така че вчера поставихме въпроса за двустепенно увеличение. Не ни се гарантира обаче, че такова ще бъде облечено в споразумение между нас и общината“.

Кирилов категорично заяви, че поради тази несигурност, договорености със Столична община не са постигнати. Предстоят срещи със синдикалните ръководства от предприятията и ще изпълним това, което работниците желаят, обясни той.

Ще се върнем на масата за преговори, но ако се изчерпи социалният диалог, ще преминем към други форми на противодействие – протести, стачки, спиране на градския транспорт, каза още Иван Кирилов.

Нямаме еднозначен отговор на това сигурен ли е градският транспорт и това нещо е продиктувано именно от големия размер полаган извънреден труд. Един водач достига до над 300 часа годишно положен извънреден труд. Имаме рекордьор в Столичен електротранспорт – водач с 900 часа извънреден труд годишен размер за 2023 г., което означава че от 12 календарни месеца, този водач е раборил 18 работни месеца. Това е извън пределите на всички човешки норми.“, коментира Иван Кирилов.

Цялото участие на Иван Кирилов, председател на ФТР „Подкрепа“, може да гледате ТУК.