Вторият ден от безсрочната ефективна стачка на работниците и служителите от българските железници приключи. Днес отново над 80% от пътническите влакове в цялата страна спряха.
Към 16.00 ч. от 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8.00 и 16.00 ч., са спрели движение 213.
Товарните превози също стачкуваха в цялата страна. Не изпълняваха своите трудови задължения търговските ръководители, описвачите, ревизор вагоните, не се извършваше маневрена дейност.
И през втория ден на стачката бе оказван системен натиск върху стачниците на много места в страната, който бе съпроводен с прилагане на локаут в противоречие със ЗУКТС.
Нарушаваха се нормативните актове на БДЖ, както и правилата за безопасност на движение, като напр.:
-Влак 28202 от Варна за Добрич се движи, въпреки че не е получил сигнал готово, след като кондукторът е завил, че стачкува, заменен е с друг кондуктор, който също стачкува.
-Влак 20162 от Варна за Шумен също тръгва без сигнал готово, след като кондукторът е заявил, че стачкува.
-Влак 71223 в Бойчиновци началник влака заявява, че стачкува и е подменен с друг.
-В следствие на оказан натиск върху началника на гарата на Стара Загора, който отказва да наруши правилата за безопасност и да приложи локаут, той получава хипертоничен пристъп.
Отново сме длъжни да предупредим, че хаосът, който се налага чрез замяна на отговорни специалисти по движението на влаковете с хора некомпетентни, може да доведе до аварии и катастрофи с непредвидими последици.
Опитите на ръководството на БДЖ да сплаши стачкуващите чрез нарочни пресконференции, в които обявява стачката за незаконна и предупреждава за масови дисциплинарни уволнения, смятаме за грубо нарушение на законите и конституцията на Р България. Само българският съд може да се произнесе по законността на каквото и да е деяние, включително и стачка.
Г-да управляващи и мениджъри,
България е член на ЕС и е правова държава и въпреки че вие не зачитате законите, Европа ви гледа. В този момент ръководствата на двата синдиката и стачните им комитети са на среща с посланиците на ЕС и Русия, акредитирани в България, за да им обяснят каква е ситуацията в страната и да ги запознаят с вашите беззакония.

Безсрочната ефективна стачка, организирана от КТ Подкрепа и КНСБ продължава и утре. От 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна.

Братя и сестри, не се плашете! Нашите искания са законни