Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща днес между кмета на София Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис, президентът на КНСБ Пламен Димитров, ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Иван Кирилов и Екатерина Йорданова, както и председателят и зам.-председателят на комисията по транспорт на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.
„Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По предложение на синдикатите ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.
„Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации“, поясни кметът Йорданка Фандъкова.
Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.
1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени най-рано през февруари. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълния размер на получените фактури.
По време на срещата беше обсъден и представеният проект за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти. „Тези средства са крайно недостатъчни. Аaнализите към момента сочат, че столичният градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база“, заяви Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.
Представителите на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.
Проблемът ще бъде обсъден и на предстоящото утре /27 януари/ заседание на НСТС.