28 април е Световният ден за безопасност и здраве при работа, в този ден синдикалните организации още веднъж ще изкажат своята почит към паметта на починалите, в резултат на трудови злополуки или от професионални заболявания.
През 2014 г. според официалната статистика в България загиналите в трудови злополуки са 118 човека, от тях 6 жени. Пострадали са около 3 хиляди човека и са изгубени стотици хиляди работни дни.
На 27 април 2015 г. /понеделник/ от 13.30 ч. в гр. София, Южен парк, зад музей „Земята и хората“ Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще постави началото на кампанията за отбелязване на Световния ден по безопасност и здраве при работа. Този ден е и възпоменателен. Освен почитане с едноминутно мълчание паметта на загиналите в трудови злополуки, президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов, почетният президент д-р Константин Тренчев, членове на Изпълнителния съвет, председатели на браншови и регионални структури на Конфедерацията, гости на събитието ще засадят комплекс от 118 растения, с което ще демонстрират правото на достоен труд на българските работници. Участие ще вземат: Йорданка Фандъкова – кмет на София; д-р Хасан Адемов – председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика; Бисер Петков управител на НОИ; Гълъб Донев – зам.-министър на труда и социалната политика; Жечо Станков – зам.-министър на енергетиката; Цветан Симеонов – председател на БТПП. Поканени са и народни представители, представители на изпълнителната власт, работодателски организации, работодатели, синдикалисти, консултанти и фирми, които подпомагат дейностите по безопасност и здраве при работа, служби по трудова медицина и граждани. Мероприятието се организира в партньорство с Асоциация „Труд, здраве и безопасност“.
През настоящата 2015 г. европейската тема е предпазването от излагане на опасни вещества. Тази година EКП реши да съсредоточи вниманието си върху професионалните ракови заболявания, в резултат на които всяка година в ЕС умират 100 000 души.
Вторият акцент ще бъде поставен върху преразглеждането на Директивата за канцерогените и мутагените вещества на работното място, в резултат от което 150 000 души вече загубиха живота си, докато ЕС преценява как „по-добре да регулира процесите“. ЕКП настоява да се приемат по-бързо регулациите за най-токсичните химикали, които причиняват рак и нарушават репродуктивните способности.