Вчера, 10 март, се проведе заседание на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, което гласува 46-годишният настоящ конфедерален секретар Лука Визентини да бъде номиниран за Генерален секретар, като окончателното официализиране на избора му ще бъде взето от Конгреса, който ще се проведе края на септември т.г. в Париж, Франция.

Лука Визентини е италианец, членува в италианския синдикат UIL от 1989 г., работил е на местно, регионално, национално и международно ниво, включително като регионален Генерален секретар на UIL, отговарящ за североизточната част на страната. Той е автор на множество публикации, както и на четири книги с поезия и на един роман.

„За мен е огромна чест и отговорност, да бъда предложен за Генерален секретар на ЕКП“, подчерта Визентини. Първият ни приоритет трябва да бъде икономическият растеж и създаването на качествени работни места, като това трябва да се осъществи чрез коренна промяна в икономическата политика на ЕС, включително с прекратяване на строгите икономии. Нуждаем се от една по-силна и обновена Европейска конфедерация на профсъюзите. „

Ако бъде избран от Конгреса на ЕКП Визентини ще поеме функциите си през месец октомври. Конгресът също ще избере екип от двама заместник-генерални и четирима конфедерални секретари.