На 21 май се открива XIV-тият редовен Конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Работата на Конгреса ще продължи четири дни – до 24-ти май 2019 г, и в него ще участват над 700 делегати от 90 национални синдикални конфедерации от 39 европейски държави и 10 европейски синдикални федерации. Официални приветствия към тях  ще отправят световни лидери и политици, между които генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър, председателят на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер, Шаран Бъроу – генерален секретар на МКП, кметът на Виена Михаел Лудвиг, университетският професор по икономика и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, Маркус Байрер – генерален директор на Business Europe.

Мотото на Конгреса е „Справедлива Европа за работещите!“ В програмата са предвидени и дебати върху жизненоважни за синдикатите въпроси:

  • Предложение за нов Социален договор на Европа
  • Европейските ценности: човешко достойнство, демокрация, достоен живот
  • Изграждане на нов, по-прогресивен икономически модел, базиран на справедливо икономическо и социално управление
  • Алтернативна визия за глобалните и европейските икономики: борба за по-високи заплати, по-силно колективно договаряне и неотменими права за всички
  • Увеличаване силата на синдикатите за по-добри работни места и по-високи заплати
  • Гарантиране на справедлив преход към нисковъглеродна икономика, цифрова икономика, за силна индустриална политика и равенство между половете

Конгресът ще избере ново ръководство на ЕКП, ще гласува изменения в Устава и ще приеме няколко ключови документа, сред които Манифест от Виена и Програма за действия на ЕКП за периода 2019-2023 г.

КТ „Подкрепа“ е представена на Конгреса от трима делегати с право на глас, като за пръв път на подобен форум от нашата организация ще има представител на Младежката мрежа „Подкрепа“.