УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕМИЕР,

С нарастваща тревога следя главоломното срутване, граничещо с катастрофа, в системата на здравеопазването. Вече не стои въпросът дали има или не здравна реформа – състоянието е такова, че е под угроза е цялата българска нация. Независимо от екзотиката в идеите и намеренията на бившия здравен министър проф. Борисова, тя единствена от кабинета се осмели да назове основната причина за срива в здравеопазването – Симеон Денчев Дянков.

Ние от КТ „Подкрепа“ считаме, че здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който става все по-реален с всеки ден престой във властта на Симеон Дянков.
Длъжни сме да Ви напомним, че въпреки усилията на социалните партньори, които два пъти – през септември 2009 г и април 2010 г., генерираха антикризисни мерки /които бяха потвърдени с решение на МС/ и се отказаха от редица придобивки в името на общата цел – излизане от тежката криза, министърът на финансите си позволи да не ги изпълни и неглижира тези договорености. Така той лиши фиска от свеж финансов ресурс в размер на милиард и половина лева и рискува финансовата стабилност на държавата.
Ние от КТ „Подкрепа“ твърдим, че цялата му политика е дълбоко погрешна:
– Вместо малък дефицит през септември 2009 г. и стимулиране на бизнеса и заетостта, той ни стовари свръх дефицит и висока задлъжнялост, преследвайки химерата Еврозоната /IRM II/;
– Вместо приличен ръст на доходите и повишаване на потреблението, на лице е точно обратното свито вътрешно потребление и умиращ вътрешен пазар;
– Вместо приходи в хазната от висок оборот на акцизни стоки и от ДДС, за сметка на вътрешния пазар, на лице е ръст на контрабандата и жалки приходи в бюджета;
Тежките въпроси са:
– Къде и за какво е похарчен огромният фискален резерв, който имаше България;
– Защо реалните приходи в бюджета стават все по-малки;
– Защо въпреки наличния резерв на здравната каса г-н Дянков не може да даде нито една стотинка и обрича на разруха здравната система, а българския народ на геноцид;
– Застрашен ли е валутният борд;
– Защо, без да се замисли, г-н Дянков увеличи и без това огромния дефицит в осигурителната система чрез намаление на вноските;
– Защо утвърденото ръководство на „Сребърния фонд“ не поеме своите функции, а министърът на финансите си позволява да решава вместо него.
Дълбоко погрешната фискална политика застраши живота на 2 и половина млн. български пенсионери. Отново се предвижда грешките на три правителства от 2000 г. насам, в това число и Вашето, да бъдат платени от хората на наемния труд.
Недалновидната фискална политика деформира пенсионната система до такава степен, че хората, работещи в най-тежки условия, ще трябва да понесат не само увеличение на осигурителния стаж, но и увеличение на пенсионната възраст, с което категорично не можем да се съгласим.

Трябва да си дадем ясна сметка, че заетостта е сериозно застрашена, не само от задлъжнялостта на бизнеса, причинен от Тройната коалиция и безхаберието на Вашия икономически екип, но и поради националното предателство извършено от г-жа Миглена Кунева и нейния експерт по екология г-жа Нона Краджова. При подписване на договора за присъединяване на България към ЕС, те най- безотговорно са се съгласили за малък гратисен период – до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа от българските фирми. Не така, обаче, е постъпила Румъния. Нейният гратисен период е до 2017 г. Това на практика обрича на тотална безработица редица моноиндустриални райони като Бобов дол например.
Напомням Ви, че точно екипът на МОСВ не можа да се справи с нормативната уредба по продажбите на вредните емисии и до момента България не е взела нито една стотинка от тях вместо да даде 500 млн. за зелена икономика.

КТ „Подкрепа“ отчита Вашите лични огромни усилия за овладяване на тежката ситуация. Но въпреки това министри като Дянков и Караджова минират с безумните си действия всяко Ваше намерение.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕМИЕР,

Ние от КТ „Подкрепа“ обичаме България и сме уверени, че Вие, в името на нейното спасение и просперитет, ще вземете спешни мерки за отстраняването на тези, които Ви пречат да изпълните добрите си замисли.