Преди да се обърна към съответните международни институции, съм длъжна да се обърна към всички вас за съдействие относно престъпното поведение на г-н Валентин Захариев – собственик на „ОЦК-АД“ гр. Кърджали.
Във фирмата работят около 750 човека. Оловото в кръвта им предполагам е толкова, че може куршуми да се леят, но хората безропотно работят, защото безработицата в региона е толкова голяма, че нямат друг избор. Ако това се случваше в някоя от нормално развитите страни, г-н Захариев трябваше да заплати обезщетения в огромни размери. Наред с работещите, градът ни и околните села се обгазяват и то ударно, ако не всеки ден то през ден. Публична тайна е, че „Шефовете на завода плащат на куцо, кьораво и сакато в институциите, но не и на металурзите“.
В същото време един кърджалиец е с тежко оловно отравяне, стотици работници не получават заплатите си на време, а десетки от тях крачат из комбината, като клошари със скъсани дрехи, продупчени обувки и празни джобове. Защото ако някой иска ботуши, ръкавици или каквото и да е, за да се предпази, то той трябва сам да си купи. Ако някой от вас има съмнение за това, което казвам, то нека да дойде в комбината и да се убеди сам.
Условията на труд са неописуеми, ако човек влезе в някой от оловен или цинков цех, дълго ще помни работниците с навити парцали на разядените си ръце от киселината и мизерията, която е наоколо. Ще кажете, защо не се обърнем към Инспекцията то труда? Уви, за съжаление г-н Захариев се отнася с абсолютно пренебрежение към институцията. През месец април тази година в комбината на проверка беше почти цяла Дирекция от ГИТ, проверката беше няколко дни и доколкото имам информация са написани доста предписания, които до този момент седми месец едва ли са изпълнени. Хората щяха да разберат, да получат поне по един чифт ръкавици. От „Областен съвет по условия на труд“, където поставих проблема разбрах, че предстои отново подобна проверка от ГИТ, но от нея най-вероятно ще последват пак предписания, а може би и актове. Инспекторите ще свършат своята работа, но г-н Захариев изобщо няма да се трогне за голямо съжаление. Аз и работещите в комбината недоумяваме какъв е г-н Захариев и защо за другите важат законите в България, а за него не?! За него синдикати не съществуват, въпреки желанието на синдикатите в комбината да се срещнат с него, да поставят проблемите, да разберат какво е бъдещето на комбината, такава среща се отказва, защото той е много ангажиран. Пристига с частния си хеликоптер демонстративно, за да проконтролира печалбата си, да направи някое друго гръмко изказване пред медиите каква голяма печалба има комбината, да направи някоя друга копка и си тръгва. В комбината всичко е ипотекирано, дори и тротоарите, Слава Богу, че не е възможно да ипотекира и работниците, защото би го направил, колкото и ужасно да ви звучи. Вмомента пак се чакал някакъв кредит, който ще бъде веднага пренасочен в някоя от сметките на г-н Захариев в чужбина. Уредил си е българо-американско гражданство и си строял градче на бъдещето в далечна Америка. Аз не бих коментирала начина на живот на г-н Захариев, но когато това става на гърба на хората, които са се превърнали в роби и не само в Кърджали, ние научаваме, че и в останалите му фирми е такова положението, не мога да бъда безучастна. Не се дават редовно заплати, работи се в ужасни условия, обгазява се всекидневно градът и не се правят никакви инвестиции, въпреки обещанията. От седмица напускат зам.- директори в комбината, хора, назначени от г-н Захариев, което ни обезпокоява също. Това са проблемите, които стоят пред нас. До преди година на г-н Захариев му пречеха всички от правителство до кмет. От година на сам му е дадена възможност да работи по проект за изграждане на нов модерен завод, за който той много говореше, бяха одобрени всички документи, но до този момент нищо. За разлика от останалите фирми в България, които бяха засегнати от кризата, цените на цветни метали на борсата е доста висока, но никой по-добре от Валентин Захариев не знае къде отива печалбата от заводите му.
Уважаеми г-н премиер,
Уважаеми дами и господа,
Аз като представител на членовете на КТ „Подкрепа“ и като жител на гр. Кърджали съм много обезпокоена от случващото се. Обръщам се към вас за спешно съдействие, защото г-н Захариев смело води „ОЦК-АД“ към „Кремиковци“ втора серия. Нека заедно обединим усилията си, преди да е станало късно. Вярвам, че в нашата държава законите важат за всички и никой не е над тях. Искам да се извиня, ако писмото е написано емоционално, но начинът на поведение, пълната безотговорност и омаловажаването на институциите от страна на г-н Захариев мина всички граници.