Петият Конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите обяви победителя в анкетата си за най-лош началник в света и това е Питър Хебълтуейт, който спечели най-много номинации. Той победи останалите петима изпълнителни директори, които бяха номинирани за 2022 г. Шестимата „финалисти“  управляват огромни компании и налагат бизнес модели, които експлоатират наетите работещите в тях – това става чрез ниско заплащане на труда и сключване на несигурни договори. Тези компании лишават своите служители не само от правото им на свободно сдружаване, но и директно им забраняват да членуват в синдикални организации и да водят колективни преговори. Тези компании се възползваха от пандемията и кризата с повишаването на разходите за живот, за да извлекат огромни печалби за своите акционери, вместо да поемат отговорността за своите работници, на които разчитат да заработят тези печалби.

При съобщаването на „победителя“, напускащият поста си генерален секретар на МКП, Шаран Бъроу, заяви: „Глобалната пандемия ни показа най-великия акт на човешка солидарност, който светът някога е виждал –  работещите хора бяха тези, които поддържаха света в движение напред. Пандемията също така ни показа най-големите прояви на корпоративна алчност, тъй като безскрупулни изпълнителни директори печелеха от пандемията, прекратяваха трудовите договори на работниците и се възползваха от всеки недостатък на корпоративното регулиране. Десетте най-богати мъже в света удвоиха състоянието си по време на пандемията, а десетте най-големи корпорации в света декларираха общи печалби от около 360 милиарда щатски долара през 2021 г.

Затова, работниците и техните синдикати настояваме за нов социален договор между правителствата, работниците и бизнеса с работни места, заплати, права, равенство, приобщаване и социална защита. Нека да посочим и се избавим от лошите шефове по света и да спрем тези корпоративни хищници. Новото национално и международно законодателство, което предлагаме ще задължава компаниите да бъдат отговорни. Ние, синдикалните организации, твърдо ще подкрепим МОТ при приемането на нова конвенция за справяне със съществуващите пропуски в управлението в глобалните вериги за доставки.“

Нейното изказване беше допълнено от Стивън Котън, генерален секретар на Междунарадната федерация на транспортните работници, който подчерта: „Първо, Хебълтуейт стана най-мразеният шеф на Великобритания, когато той незаконно уволни 786 моряка. След това, през месец май, той беше избран за най-лош работодател в Европа от Конгреса на Европейската федерация на транспортните работници. И той бе принуден да напусне панел на индустриално събитие в САЩ, след получено писмо от председателя на комисията по транспорт и инфраструктура на Камарата на представителите на САЩ, демократа Питър де Фазио, който призова за неговото отстраняване като панелист. Неговият позор достигна международни висоти и сега, той вече е  избран за най-лошия шеф в света. И това се случи, въпреки че главните изпълнителни директори в транспорта получиха нашето предупреждение – ако не успеете да защитите правата на работниците и да им осигурите достойни работни места, безопасни условия на труд, уважение и достойнство – ние и глобалното синдикално движение ще реагираме и ще ви потърсим сметка. Ние ще направим това чрез национални и международни закони, използвайки властта на представителите на работниците в пенсионните фондове и ще продължаваме да поддържаме принципите на човешките и трудовите права.“

P&O Ferries незаконно уволни 786 моряци през март с предварително записано и разпратено в Zoom съобщение и така наруши законите на Обединеното кралство за провеждане на консултации и за предварително уведомяване на работещите. Когато беше разпитан по този повод, Хебълтуейт безсрамно призна, че е нарушил закона, като дори подчерта, че би го направил отново.

Той все още е разследван от службата по несъстоятелност на Обединеното кралство за потенциални граждански нарушения и все още може да бъде изправен пред съда.

Ето и пълния списък на номинациите а анкетата за най-лошия шеф в света за 2022 г.:

  1. Питър Хебълтуейт, главен изпълнителен директор, P&O Ferries.
  2. Джеф Безос, управляващ директор, Amazon.
  3. Алън, Джойс, главен изпълнителен директор, Qantas.
  4. Ахмед бин Саид Ал Мактум, главен изпълнителен директор, Emirates Airline and Group.
  5. Хауърд Шулц, главен изпълнителен директор на Starbucks.
  6. Джина Райнхарт, изпълнителен директор, Hancock Prospecting.

Предишните победители са Джеф Безос, Amazon (2014) и Майкъл О’Лиъри, Ryan Air (2018).