Уважаеми г-н Президент на Конфедерация на труда „Подкрепа“,

Уважаеми г-н Президент на Република България,

Уважаеми г-н Премиер на Република България,

Уважаеми гости от страната и чужбина,

Скъпи Братя и сестри,

 

Когато преди 34 години създадохме „ПОДКРЕПА“ беше същият мразовит февруарски ден. Може би студът ни закали, защото ние единствени оцеляхме. Всички организации, които тогава Комунистическата власт наричаше „неформални“, са вече спомен. Техни хора пишат книги, ходят по телевизии, правят сложни политически анализи, някои се опитват да пренаписват историята, да си припишат несъществуващо минало, но и дума не казват за своите партии, сдружения и структури… „ПОДКРЕПА“ няма този проблем!

Днес, от позицията на изминалите години и огромната информация, която натрупах най-вече от Вас, мога със сигурност да твърдя, че 10-ти ноември бе замислен много преди самия вътрешнополитически преврат. И механизмите за придобиване на собствеността също бяха уточнени. Просто трябваше процесът да се разтегне във времето, за да се забрави кой от къде какво е придобил и с това се справиха блестящо последващите правителства. А новите собственици бяха предимно хора от бившата номенклатура и ДС. Свидетелите остаряват  и си отиват, младите не се интересуват… Сега техните наследници, повечето със западни университети се стремят и нерядко пробиват в политиката, разчитайки на късата народна памет и на мита за младите и високообразовани на Запад специалисти, които ще оправят нещата… Мисля че няма нужда от конкретни примери…

Няколко думи за политиката и управлението на държавата!

След поредица от 4 /четири/ неудачни избори и видима деградация на самонареклите се т.нар. „политически елити“ е пределно ясно, че Държавата има системен проблем!!! Наречете го, ако искате структурен, ако искате конституционен. „ПОДКРЕПА“ винаги е отстоявала тезата, че Конституцията не е добре балансирана и трябва Велико Народно събрание, което да поправи грешките и да отчете новите реалности. Това, че и други са повдигали нееднократно този въпрос не ни обвързва с тях. Ние бяхме първи…

И няколко акцента за сегашните и бъдещите политици!

Зная прекрасно, че няма да са Ви приятни някои мои констатации, но това едва ли ще промени мнението ми. От своя 26-годишен опит в обществената дейност съм твърдо убеден, че 90 и дори повече процента от стремящите се към властта искат да попаднат в нея, за да направят пари. С други думи да крадат… Но тъй като трябва да се върши и нещо друго ще ги посъветвам да се запознаят поне в общи линии с теорията на американския психолог Ейбрахам Маслоу и неговата пирамида на човешките потребности /поне с нейните два основни етажа/.

Първи /базов етаж/ : Това са основните биологични нужди, като храна, топлина, подслон, вода и други неща за поддържане на живота. Ако тези основни нужди не са задоволени поне в приемлива степен, човек никога няма да може да се довери на заобикалящата го среда и ще бъде в непрекъснато състояние на висока тревожност и агресивност!

Втори етаж: Нужда от безопасност- Когато физиологичните нужди на индивида са относително удовлетворени, потребностите от безопасност надделяват и доминират поведението му. Тези потребности са свързани с желанието на човек за предвидим, подреден свят. В случай, че тази потребност не е удовлетворена, това води до недоверие и съмнение…Казвам това, защото политиците следва да гледат на населението не само като електорат, а и като на хора.

Не описвам по-горните етажи на пирамидата, защото без първите два тя просто не може да се построи! И още нещо да добавя- ако политиците ни не скъсат с т.нар. „мандатно мислене“ нищо добро не ни чака. Икономическите и обществени структури /Енергетика, Образование, Здравеопазване и др./ не могат да се променят и реформират за 4 години! А това се мъчи да направи всяко ново правителство и парламент. Както е казал един велик учен – „не може всеки път да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат“.

Как виждам настоящето и близкото бъдеще..?

За съжаление не мога да бъда оптимист! Пътувам по света вече 33 години. Познавам десетки хиляди в България и хиляди по света. Все още помня и мога да сравнявам… Изводът е песимистичен – повсеместна деградация на нравите, семейството, общността, цензура, невероятно разслоение на свръхбогати и ужасяващо бедни, неграмотност, нарастваща престъпност, наркотици, религиозна конфронтация, която лесно може да премине в най-жестоката от познатите ни войни.

В науката е прието да се счита, че прогресът на човешкото общество е еднопосочен. Дивачество, варварство, цивилизация. Но от историята знаем, че има и обратен процес…Мисля, че сме свидетели на такова развитие. Наречете го както искате, но това не променя същността- цивилизация – варварство, дори се наблюдават елементи на вторично подивяване.

Мисля си, че зад тази мрачна картина се крие нещо по дълбоко и страшно – вече много личности го наричат САТАНИЗЪМ. Основна цел е християнството и по-конкретно Православието, Католицизма почти се е предал. Палят се църкви, катедрали, къртят се кръстове, оскверняват се светини, заличава се история…Имаме насреща си Световно Зло, което иска да промени не само социалната структура, но цели и трансформация на биологичната същност на човечеството. Не случайно се говори за „златен милиард“. А какво да се прави с останалите 7 милиарда..? Насърчава се все по-агресивно смяната на пола, нераждането на деца, предлага се и вече се прави преработване на мъртвите в компост /тор/. Всичко това е в противоречие с божествените закони, които важат за цялата природа. Защото още в първата книга на е написано „…и МЪЖ и Жена ги създаде…“, а Евангелието допълва…“…ще остави баща си и майка си и ще се прилепи до жена си, и ще бъдат двамата една плът…“

Който е тръгнал срещу Господ и природата винаги е бил наказван! Хората сме нетърпеливи, искаме да видим Божието наказание още в нашия кратък живот, който е по-малък от миг за вселената, а Бог разполага с Вечността! Тъй че нека бъдем смирени! Много не вярват, това е тяхно право! Но като не искат по лесния път ще повярват по трудния..!

Не искам да завърша напълно песимистично – Християнството устоя на войнстващия атеизъм и горещо е надявам да устои и на войнстващия сатанизъм! В тази война на оцеляване и Ние можем до дадем нашият скромен принос! Светът се променя Фундаментално! Утре ще бъде различно от днес! ПОМИСЛЕТЕ В КАКЪВ СВЯТ ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЯТ ДЕЦАТА ВИ !!!

 

Пожелавам Успешен Конгрес на „Подкрепа“!!!

Изберете най-смелите и достойните, защото предстоят трудни времена!

И нека Бог да Ви Благослови!!!