Да напомим, че минималната работна заплата беше увеличена с около 9%, а инфлацията за 1 година е 10%. Очевидно е, че увеличението на тази основна заплата не може да покрие увеличението на цените. Именно за това настояваме от средата на годината да има още един ръст на минималната работна заплата, така че поне до известна степен да може да се компенсира това увеличение на цените.“, коментира икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в студиото на „Тази събота и неделя“.

„Нужни са краткосрочни и бързи стъпки за краткосрочни и бързи решения. Това може да се случи само през увеличение на заплатите, каквото всъщност се дължи на българския работник дългосрочно. Ние имаме да догонваме средноевропейските нива от десетилетия. Дори това, което успяхме да наваксаме е крайно недостатъчно, за да кажем, че сме стигнали средноевропейските нива за заплащане“, допълни още Ваня Григорова.

В крайна сметка съвсем различно е потреблението при бедния и богатия. Съвсем различни са доходите и разходите, които правят двете групи за стоки от първа необходимост. При богатия може да е 5% делът на тези стоки, нали разбираме, че това не е мярката, на която ще забогатеят, а за да има ефект, трябва да е върху всички. Безспорно трябва да има намаления. Това е стандартна практика в Европейския съюз. Видяхме как в началото на кризата масово започнаха държави да я прилагат. В Турция от 8% ДДС на стоки от първа необходимост намаля на 1%. Акцизите също трябва да се вдигнат, за да може да се намали крайната цена“, заяви Ваня Григорова.

Цялото участие ТУК.