Писмо на генералния секретар на UNI г-н Филип Дженингс

Глобалният Синдикат UNI приветства разглеждането в Камарата на представителите и в Сената на САЩ на законопроект, който ще позволи на работниците да членуват в синдикални организации, без да се страхуват от евентуални репресивни мерки от страна на мениджърите.
Призоваваме Ви да се присъедините към нашата кампания за солидарност с цел оказване подкрепа на работата на нашите американски членуващи синдикални организации, които винаги са били част от народното движение на работниците, религиозните, екологичните и прогресивните групи, подкрепящи законопроекта.
UNI вярва, че приемането на закон, който ще защитава правото на работниците свободно да членуват в синдикати в САЩ е от голямо значение за синдикално признаване и защитаване на правата за договаряне и консултиране в световен мащаб. Злоупотребите с труда на работниците в американските компании е практика също и в страните, с които те имат бизнес отношения. Обратно, чуждестранните компании в САЩ от момента, когато започнат работа в страната, започват да прилагат практиките на експлоатиране на работниците, характерни за компаниите резиденти.
Президентът Барак Обама, Вицепрезидентът Джо Байдън и Министърът на труда Хилда Солис подкрепят каузата „Правото на свободен избор на служителите“. Първата пречка би могла да бъде следната: 60-те сенатора е много вероятно да гласуват „против“ или да прекратят дебатите по законопроекта.
Американската търговска камара и други корпоративни лобиращи групи са похарчили милиони долари в опит да убедят сенаторите и представителите – и републиканци, и демократи – да гласуват против законопроекта.
Моля, направете каквото можете, за да проведете следните действия.

Осъществяване на контакт с вашето правителството
Осъществяването на личен контакт с правителствените лидери е ключът за привличането им в подкрепа на Свободния избор за действие на служителите. Помолете ги да изпратят кратко писмо, което да съдържа:
– Във време на световна икономическа криза, аз съм изключително доволен да видя, че синдикатите са възприемани като част от решението на проблема;
– Аплодирам вашето обвързване със синдикатите и Свободния избор за действие на служителите;
– Установяването на международен стандарт за синдикално признаване и право на договаряне ще окаже положителен ефект върху условията на труд в световен мащаб. Подкрепям Ви в начинанието този законопроект да бъде прокаран в законодателството на САЩ.
Едно такова кратко и ясно изявление от вашия президент, министър-председател или министъра на труда, изпратено до администрацията на Обама или до американското посолство във вашата страна, ще изиграе ролята на въздействащо послание, че с такъв закон в законодателството ще доближи САЩ до международните трудови стандарти.
Ще намерите приложено съобщение-образец, което можете да изпратите на държавния глава във вашата страна или на министъра на труда или други представители на правителството, като ги помолите да го изпратят в подкрепа на Свободния избор за действие на служителите на администрацията на Обама. Моля Ви, това да бъде за Вас началото на процес на лобиране и след това на лични визити.
В сътрудничество с МКП, националните синдикати и други международни синдикални организации, ние ще организираме едновременни срещи на синдикални делегации в посолствата на САЩ, като те ще изразят нашето общо безпокойство, както и подкрпата ни усилията на американските синдикати и администрация в опитите им за реформа. Синхронизирането на тези визити зависи изцяло от графика на Свободния избор за действие на служителите, предвидени в дневния ред. Ще Ви уведомим веднага щом имам яснота относно конкретните дати.

Осъществяване на контакт с работодателите
Разбираме, че американските работодатели дезинформират работодателите в други страни по отношение на Свободния избор за действие на служителите. Затова синдикалното движение би трябвало да излезе с писмено становище. Призоваваме Ви да се свържете с организациите на работодателите и да им представите истината за Свободния избор за действие на служителите, както и да обсъдите важните точки и въпроси относно този законопроект.
Свържете се с частните компании във вашата страна и особено с тези, които имат инвестиции в САЩ или в компании, ситуирани в САЩ, които оперират на територията на страната Ви. Би било от голяма полза ако успеете да повлияете на компаниите да да заемат благоразумна позиция или, най-малкото да не пречат на кампанията. Призоваваме Ви публично да разкриете комапниите, които участват в сраманата анти-синдикална мобилизация.
Миналата седмица беше разкито, че Сити груп, банковия концерн, който получи помощ в размер на 300 млрд. долара от американските правителствени фондове, организира акция „създаване на опозиция на Свободния избор за действие на служителите“. Преди броени дни същото направи и „Bank of America“.

Обществото и политическите партии
В Съединените американски щати Свободния избор за действие на служителите е подкрепян от широка коалиция и от групи, които са активни в обществото и политиката, включително природозащитниците, организациите за човешките права и църквите. по този начин ще се покаже, че загрижеността по отношение на човешките права и социалната справедливост не се ограничават до синдикатите. Апелираме да се свържете с различни граждански организации и да ги запознаете с инициативата Свободния избор за действие на служителите и ако е възможно да ги спечелите за каузата, да обедините усилия с цел оказване влияние върху правителството и работодателите.

Пенсионни фондове, инвестиращи в американските компании
Някои американски компании са активно ангажирани в кампании насочени срещу Свободния избор за действие на служителите. Инвеститорите в американски компании са обезпокоени от тези действия, които компрометиратпоетата от тях отговорност. Сред тях са и много пенсионни фондове.
Един от принципите на ООН за отговорното инвестиране (PRI) инициира „Инвеститорска програма в подкрепа на Правото на свободен избор на служителите“ и организира съвместни дискусии сред участващите в PRI.
Инвеститорите, участващи в PRI на ООН, изготвиха план за действие с цел окуражаване на инвеститорите се борят за „Правото на свободен избор на служителите“ като ангажират американски компании отправят апели, пишат писма и чрез други дейности.

Ние молим настойчиво да ни осигурите връзка с организацията и служителите на пенсионни фондове към Вашия синдикат, за да могат да дадат своя подпис в подкрепа на каузата на PRI на ООН и да се присъединят към нашата инициатива.