Относно: Интервю на г-н Делян Добрев – Председател на Комисията по енергетика към Народното събрание, публикувано във вестник „Труд“ на 24 март 2015 г.

Уважаеми ген. Борисов,
Уважаема г-жа Цачева,
Уважаеми г-н Добрев,
Уважаема г-жа Петкова,

Федерация „Енергетика“ – „Подкрепа“ изразява недоумението си от изявлението на г-н Делян Добрев и категорично

З А Я В Я В А:

1. Изявлението, че: „…енергетиката е секторът с най-високи заплати и най-високи социални придобивки в България.“ не отговаря на истината и цели единствено и само отново да противопостави българските граждани срещу работниците от енергетиката.
2. Твърденията, че енергийните дружества са неефективни защото: „…има ден на миньора и енергетика…“, „…да разгледаме тези колективни трудови договори и този комунизъм да престане да съществува.“, „…във всички държавни енергийни дружества има почивни бази“ са откровен популизъм и не допринасят за премахването на огромния финансов недостиг в енергийните фирми, както и за предприемането на необходимите, спешни мерки срещу инструментите за унищожаване на родната енергетика. Колективните трудови договори са елемент на европейските ценности и регламентират задълженията и правата при престирането на човешкия труд.
3. Причините за безпрецедентната технологична и финансова, и икономическа криза в енергетиката се коренят в решенията на всички досегашни правителства, които безцеремонно обслужваха криминални или лобистки интереси.
Във връзка с горното, настояваме – г-н Делян Добрев публично да се извини на всички работници в енергетиката за нелепите и манипулативни твърдения, отразени от вестник „Труд“.

С уважение,
М. Митовски
Председател на Федерация „Енергетика“ – „Подкрепа“