На мен ми е трудно да намеря извор на оптимизъм, притесненията са всеобщи. Ние имаме изключително сериозен проблем с професионалното образование, което съсипахме, за да създадем училища, което не дават достатъчно добра подготовка за живота и не отговарят на реалните потребности на икономиката“, коментира недостигът на кадри Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в студиото на „Тази събота и неделя“.

„Аз обичам да давам този пример, който е показателен – във всички водни специалности в университета има 20-тина студента, а в България имаме 58 огромни водоизточника, които захранват големите населените места. За да бъдат поддържани всички тези системи, ние ще разполагаме с 20 души. Този разказ може да бъде наложен върху която се сетите система, включително атомната енергетика, където ще строим и нов АЕЦ, но не е ясно кой ще го поддържа.“, допълни Манолов.

„В България има много сериозно количество хора, които не работят и не искат да работят, не учат и не искат да учат, а говорят само какво им се полага. Трябва да сменим културната си среда. В България беше престижно да се учи в професионално училище, имаше техникуми, които бяха на страхотна висота, даващи изключително сериозна подготовка на децата, които учеха в тях. Трябва хората да разберат, че да работиш е престижно. Настояването на синдикатите, когато става дума за работни места е, първо да се използва потенциалът на българския пазар на труда и, ако там няма такива възможности, чак тогава да мислим за внос на работници.“, заяви Димитър Манолов.

Цялото участие на Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в „Тази събота и неделя“ по bTV, може да гледате ТУК.