„Тази промяна на подхода към приходната част на бюджета като че ли за първи път се случва, защото обикновено досега приходите да подценяваха, за да може накрая да се реализира преизпълнение, което да доведе до две неща – първо до тупане в гърдите какво се е свършило и второ до задзаконово разходване на тези допълнителни средства, които са се появили по усмотрение на правителството. Сега виждаме обратното нещо, което води след себе си друг вид риск – в един момент да се окаже, че няма средства за едно или друго нещо, защото и тегленето на заеми се случва в рамките на определени граници, пък и невинаги е възможно и лесно.“, коментира в студиото на „Още от деня“ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов относно приходната част на Бюджет 2024.

Ние имаме сериозни забележки по бюджета. А с работодателите имаме обичаен сблъсък по отношение размера на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход.“, заяви Димитър Манолов. „По закон максималната пенсия трябва да бъде равна на 40% от максималния осигурителен доход. Тъй като размерът на максималната пенсия е по някакъв начин определен, трябва да го умножим х2.5, за да получим размера максималния осигурителен доход, а сега получаваме едно минимално увеличение. При сегашния размер на максималната пенсия, максималният осигурителен доход трябва да бъде около 9000 лв. Аз не твърдя, че той непременно трябва да бъде толкова, казвам какво пише в закона.“, допълни още той.

Бюджетът трябва да финансира цели дейности, които разбира се съдържат възнаграждения, защото финансирането на образованието на означава само изплащането на учителски заплати, нали? В този смисъл можем да кажем, че този бюджет е длъжник на една поредица обществени системи – като образованието, системата на транспорта.

Предвижда се авансово изземане на цялата печалба от държавните предприятия – т.е. дивидентът се трупа през цялата година, а те искат да го изтеглят наведнъж авансово в началото на годината, което означава, че за да го изплатят авансово, предприятията трябва да изтеглят кредит, което е абсурдно. Те няма да могат да оперират със средства, които са техни.

Цялото участие на Димитър Манолов в „Още от деня“ по БНТ може да гледате ТУК.