„За някои неща като че ли се разбрахме. Разбрахме се за някои принципи, за неща, които непременно трябва да се направят. Разбра се, че очевидно има някакъв проблем в комуникацията, която не се състоя. Очевидно е, че тези 10 хиляди човека, които бяха на площада, не бяха особено доволни от това, което един от нас им разказа“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на „Денят ON AIR“.

По негови думи не може да се заблуждаваме, защото „в комплекса „Марица-Изток“ ври и кипи“. „Категорично отказвам да поемам чужди вини, това обобщено говорене не е вярно и се видя на площада, че не можем да избягаме от това. Очевидно е, че и помежду си имаме различия по цялата тази тема, което ми се струва, че тепърва ще се види. Това, което хората не харесват, е идеята и начина, по който това нещо им беше предложено“, каза Манолов пред Bulgaria ON AIR.

„Създаването на предприятие „Конверсия на въглищни региони“ по отношение, на което има твърде много основателни забележки – това е нещо, което колегите особено не харесаха. Проблемът беше, че се опитаха да продадат една част на хората и то агресивно, а то има друга, която не е много за продажба, а хората, които работят там, са съсредоточени върху тази част, която следва да бъде критикувана“, сподели Манолов.

Той допълни, че на срещата с премиера акад. Денков е казал следното: „Вашият огромен проблем е страхотното недоверие, което съществува в комплекса „Марица-Изток“. За да преодолеете това недоверие, трябва да направите някои неща, които не знам дали могат да бъдат направени“, допълни Манолов.

Според него правителството и миньорите са се разбрали по повечето неща, написани в тяхната декларация, но все пак е имало събития в комплекс „Марица- Изток“ и хората недоволстват.

„Това, което мисля, че би могло да стане, да разделим нещата. Историята с това предприятие, което дразни хората, да я извадим настрани, да се разберем за другите неща. Тези хора, които работят там, те не са паднали от небето, за да не могат да разберат какви опасности могат да ги очакват“, посочи Манолов.

Запитан какво трябва да включва споразумението, той отговори: „Трябва да се извади това предприятие. Ако успее да се извади от дебата и успеем да минем по другите части на споразумението, по които имаме съгласие, ние сме окей. Имаме още един твърде голям проблем – това е гарантирането на бъдещата работа на „ТЕЦ Марица изток 2″, защото там се случиха неща по пътя. Мина на първо четене една промяна в Закона за енергетиката, която отнема на министъра на енергетиката да възлага работа на ТЕЦ 2. Има начин това нещо да бъде компенсирано, но този, който управлява процеса трябва да иска да го компенсира, а хората там нямат причини да вярват, че някой иска това“, каза още той.

„Хората отсреща имаха своите причини да не вярват на това. Следващите ни стъпки е да опитаме тези неща, за които говорихме, да ги облечем в някакви текстове и да ги гласува НС. Като с тази дебела уговорка извадим от извън този пакет историята с това въпросно предприятие. Разполагаме с предварителни документи, което е елемент напрежението“, сподели Манолов.

Източник: Денят ON AIR