През следващата година ще има увеличение на минималната работна заплата у нас, прогнозираха в студиото на „Денят започва“ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов* и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

 

Енергетика

„Извън съмнение е фактът, че държавата по някакъв ред трябва да се погрижи за каши, които не е забъркала самата тя. Проблемът ни с енергетиката е заради газа, но от друга страна се води някаква безумна война срещу енергетиката, която работи със собствени енергийни източни, в частност въглищната енергетика. Това е необяснимо поведение. Имаш нещо, което не използваш, и казваш не, ще използвам чуждото. От друга страна е хубаво да си дадем сметка и за това, че Европа е затисната от Америка, Китай и Русия и тя (Европа) сама трябва да се издърпа нагоре, защото всички други я дърпат надолу. Стоки, които са монополни, като тока, газа и т.н., не могат да се търгуват на борса, те трябва да се търгуват по  съвсем различен начин. Естествените монополи не могат да произвеждат борсови стоки. От това се възползва тесен кръг спекуланти, които правят едни хубави пари, а всички ние се чудим какво да правим.“, коментира Димитър Манолов.

 

Таван на цените

По отношение налагането на таван на центие президентът на КТ „Подкрепа“ обясни, че това противоречи на базови пазарни принципи и е отмяна на пазарната икономика. „ЕК реши, че токът ще струва 180 евро. Всеки, който малко разбира от тази работа, знае че няма как токът, произвеждан от въглищна централа, от атомна централа, от газова централа, от вятър да има еднаква себестойност.“, поясно той.  Това решение засяга пряко България, защото когато продаваме ток на някого, защото произвеждаме повече отколкото потребяваме, ние ще връщаме част от средствата, които ще получим на този, комуто продаваме. „Това сериозно ще намали възможностите ни да покриваме вътрешните си потребности и разликите между това какво може да плати потребителя и това, което ще излезе като цена на борсова търговия.“

„Това, което излишно надува цените на електроенергията е, че се търгува на борса. Това е абсолютно ненужно измислена конструкция. Заради това, че ги търгуваме по измислен начин, ние ще въвеждаме компенсации, които нямат нищо общо с пазара. И не е засегнат само бизесът, засегнати са училища, болници и всички битове потребители.“, допълни Манолов.

 

Минимална работна заплата и пенсии

„Без съмнение минималната работна заплата трябва да бъде вдигната, друг е въпросът е дали това ще може да се осъществи така, че да работи обективно, защото тази инфлация върви всеки ден, движи се напред – това, което сме направили вчерда, днес е невярно.“, заяви Димитър Манолов в студиото на „Денят започва.

Минималната пенсия и минималната работна заплата трябва да се вкарат в зависимост. Най-малко заради това, че минимална пенсия се получава тогава, когато се плащат осигурителни вноски върху минимална работна заплата. Това, разбира се, не е проста работа. Трябва да се направи обща методика, т.е. факторите, които влияят на едното и на другото нещо, да се отразяват по еднакът начин. В областта на пенсиите бяха нанесени много тежки щети през последната година, вътре са правеха всякаки упражнения от кого ли не. Направиха се откровени безумия, като това максималният осигурителен доход и максималната пенсия да са еднакви.“, коментира Димитър Манолов.

*Може да гледате видео с цялото участие на Димитър Манолов ТУК.

Източник: Денят започва, БНТ