Днес, в чест на Международния ден на учителя, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов  и изпълнителният съвет на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поднесоха цветя на Мемориалния знак, издигнат в чест на българските учители и голямата учителска стачка през 2007 г. На събитието присъства Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието (РУО) София-град и Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

„Най-голямата учителска стачка и всички мигове на надежда и отчаяние, на гордост и предателства, всичко, което се случи тогава, имаше смисъл, заслужаваше си. Дано никога повече не ни се налага да участваме в подобно нещо, защото най-лошият мир е по-добър от най-добрата война, във войната печеливши няма. Това е хубаво да си го припомняме по повод на всякакви войни. Учителите тогава доказаха, че когато имаш силата, характера, волята и надеждата да се пребориш, получаваш това, което искаш, макар и невинаги в пълния размер, в който го очакваш. Хубаво е да си припомним, че преди векове българската нация беше спасена от училището и църкавата и ако не бяха те, днес вероятно нямаше да сме такива, каквито сме. Училището има сериозен проблем, то е подложено на много тежък натиск и ние сме тези, които трябва да му помогнем да заеме достойното си място в обществените дейности, защото без образование няма граждани, без образование няма работници, без образование всъщност няма нищо. Това, което непременно трябва да направим като първа крачка, е да изгоним търговците от храма на образованието и училището. Така че напред, науката е слънце, което във душите грей!“, заяви Димитър Манолов.

Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, подчерта, че мемориалният знак, издигнат преди повече от десетилетие, ни напомня за авторитета на учителската професия и за голямата учителска стачка. За това, че тогава, както и сега, учителят доказа своята значимост в обществото и се показа, че образованието е приоритет. „Учителят трябва да ни учи не само в училище, но и извън него, трябва да има кредит на доверие. Призванието на учителя е да прави от индивидите добри хора.“, отбеляза още той.

„Да работиш за децата на България е висока отговорност и мисия, която не може да се сравни с нищо друго. Щастлива съм, че през днешния празник можем да покажем, че успяваме, защото сме заедно. За мен това е примерът за нашите деца, защото ние възрастните сме отговорни за това, което се случва след нас.“, добави в своето изказване Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието (РУО) София-град.

Международният ден на учителя се чества на 5 октомври от 1994 г. по инициатива на ЮНЕСКО, а към днешна дата той се отбелязва в над 100 държави. В България, с решение на правителството, датата е приета през 2006 г.

Честит празник, скъпи учители!