В днешния празничен ден творците излизат на протест. Съвременните будители – работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театралните институти в цялата страна заплашват да спрат дейността си за една седмица. Причината се крие в ниските и крайно недостатъчни възнаграждения в сферата.

„Това е празник, от който българският народ е имал голяма нужда. Той е от 1922 г. – след две национални катастрофи. В настоящето влизаме в духовна криза. Финансовото състояние на културата е отчайващо. Културата не може да съществува сама. Решихме на тази дата да помислим за настоящите будители“, коментира председателят на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ Кирил Бинев в „България сутрин“.

Той напомни, че в културата постоянно минималната работна заплата достига възнагражденията на работещите в музеите и театрите. Сега недоволните служители искат най-малко 2000 лв. стартова заплата в сферата и те да бъдат изравнени с тези на специалистите в сферата на образованието.

„Искаме равнопоставеност, от нашите хора зависи просперитетът на страната. Около 60 човека от музеите и библиотеките, които имат преподавателска правоспособност, са преминали в образованието заради по-големите възнаграждения. Исканията ни са изпратени преди седмици, месец-два, постоянно пускаме писма и становища. Дават ни входящ номер и нямаме никакъв отговор. Изказванията на финансовия министър са много обидни – с едни намеци, че тези хора бършат прах и не заслужават. Нямаме багери и булдозери, с които да застанем пред министерството, не можем да изкарам 10 хил. души на площада“, каза Бинев за Bulgaria ON AIR.

Целият ден днес е обявен за протестен, като протестът в София ще се проведе между 12 и 13 ч. пред Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Протестите призиви ще бъдат поставени в културните институти, за да ги виждат и останалите граждани. В градовете в страната също ще има протестни действия покрай отбелязването на празника.

„Почти всяка година ние се заявяваме. Тази година за пръв път откликнаха толкова много институти и хора на изкуството и културата, които дори не са ангажирани синдикално. Може с книги и картини да блокираме входовете на културните институти. Може да призовем до края на годината да има една седмица без култура – да бъдат затворени театрите, библиотеките и музеите. Може би ще се самонакажем по този начин, но нека разберат, че тези хора заслужават нещо повече от мизерия в битовизма“, подчерта Бинев.

Протестиращите призовават министъра на културата да подпише като страна колективния трудов договор с творците.

Цялото участие на Кирил Бинев, председател на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ в „България сутрин“ може да гледате ТУК.

Изтoчник: Bulgaria ON AIR