Настоящата година, в резултат на значителното повишаване на цените на хранителните стокис почти седем пъти, домакинствата ще са принудени да намалят разходите си за коледна вечеря. Това установи анализът на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

В сравнение със зимата на миналата година, в ЕС цените на хранителните стоки, които са вторият най-голям фактор за инфлация след енергията, са се увеличили със сериозните 18%.

Съответно, цените на продуктите, необходими за подготовката на коледна вечеря, са се увеличили средно с:

  • +16.4% за месото
  • +20.2% за зеленчуците
  • +17.6% за картофите
  • +32.1% за брашното

За сравнение, до края на тази година номиналните заплати в ЕС се очаква да се повишат с 4,4%, което означава, че цените на храните растат повече от четири пъти по-бързо от заплащането на труда. По отношение на домакинствата, най-голямо е увеличението в Словения, където цените на храните са нараснали 7,6 пъти по-бързо от заплатите, следвана от Швеция (6,4), Испания (5,4) и Малта (4,7).  Това увеличение на практика означава, че за нископлатените работници, които в някои страни сега харчат повече от едномесечната си заплата за плащане на сметки за енергия, тези разходи за храна са невъзможни.

По тази причина ЕКП призовава Европейския съвет, Европейската комисия и националните политици да приемат своя новогодишна резолюция, включваща:

  1. Решителни действия за предотвратяване на спекулата с цените на хранителните стоки, включително с фиксирани цени и облагане на свръхпечалбите;
  2. Допълнително финансово подпомагане на лицата в затруднено положение, които не могат да си позволят нормално хранене и които не могат да покриват разходите си за отопление;
  3. Повишение на заплатите с цел преодоляване на тяхното изоставане от темпа на нарастване на разходите за живот.

ЕКП специално се обръща към  участниците в заседанието на Европейския съвет, който се провежда тази седмица, като апелира за приемане на Европейски антикризисни мерки за съхраняване на производството, работните места и доходите във всички сфери на икономиката.

Коментирайки многобройните факти, които бяха обявени по време на проведените стачки и протести в Италия, Обединеното кралство и Белгия, Генералният секретар на ЕКП Естер Линч заяви: „Много семейства се притесняват всяка година не само дали ще могат да си позволят подаръци, но тази година дори само закупуването на продуктите и приготвянето на коледна вечеря за тях ще бъде много трудно. Коледа ще бъде невероятно тежка за милиони хора заради покачването на цените на храните и горивата, поради войната в Украйна, и най-вече поради корпоративното печалбарство и спекулациите. Нашите цифри ясно показват, че доходите на изпълнителните директори, а не на работниците и техните семейства, са онова, което движи инфлацията. Политиците трябва да приемат тази новогодишна резолюция и да сложат край на прекомерното печалбарство и спекулациите с цените на храните и енергията, които имат най-голям принос за инфлационната криза, защото тази Коледа ще бъде много тъжна за повечето работещи хора.“

Таблица на увеличението на цените на храните между октомври 2021 г. и октомври 2022 г. и увеличението на номиналната компенсация на зает за периода 2021-22 г.