Митове и легенди са твърденията, че държавната администрация е изключително раздута. Често хората бъркат администрацията с бюджетната сфера, това са две коренно различни неща. В държавната администрация не работят 250 хил., нито половин млн. души, там по официални данни работят около 140 000 души, като това включва централната и местната териториална администрация. Говорим за министерства, агенции, общини, социални услуги и др. Цифрите не се представят коректно. Това заяви в студиото на ФАКТИ Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“ по повод съкращенията на пенсионери в държавната администрация.

„Безспорно има нужда от реформа в администрацията, но трябва да се направят редици анализи, да имаме посока, да знаем какво целим. А такъв анализ категорично не е направен. Това решение беше взето според мен по чисто бюджетни причини, за да могат обезщетенията да бъдат изпълнени от Бюджет 2021. За да не се натоварва допълнително Бюджет 2022, беше взето решението.

Пенсионерите в държавната администрация работят по няколко причини – тази работа не е атрактивна за младите хора. Това се потвърждава от факта, че има 10 000 свободни работни места. Ако имаше наплив от млади и способни експерти, които да искат да работят за тези често обидно ниски възнаграждения, вероятно процесът щеше да се случва по естествен начин“, коментира Атанасова.

Цялото интервю на Кремена Атанасова може да гледате ТУК. 

Източник: ФАКТИ