Повишените държавни разходи, записани в проектобюджета за 2022 г., който следва да влезе в сила от началото на месец април и скоро предстои да бъде разгледан от депутатите в пленарна зала, не представляват проблем. Напротив – те са възможност за глътка свеж въздух за българската икономика и работниците. Това мнение изказа в интервю за News.bg икономистът от синдиката КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

По думите й повишените държавни харчове далеч не следва да будят притеснения, каквито изразяват от отсрещната страна на барикадата – работодателските организации, които се страхуват от прекомерно надуване на държавния дълг, харчове и съответно инфлация, произтичаща от тях.

„Виждаме стремеж за поддържане на политиката за финансова ограничения, макар и че на това правителство му се налага да ги надскочи, както и по отношение на дефицита, така и по отношение на ограниченията, които сами сме си наложили по отношение на преразпределителната функция на държавата. Те обаче няма как да бъдат спазени и е логично да не могат да бъдат спазвани. Затова никакви притеснения не будят заложените параметри на бюджета“, коментира тя.

Синдикатите подкрепят също така и заложеното увеличение на минималната работна заплата, която следва да се повиши до 710 лева бруто. При все това обаче, смята Григорова, има много още какво да се желае, тъй като множество други работни показатели не бяха променени.“

Григорова коментира и думите на финансовия министър Асен Василев от петък в рамките на провелата се онлайн тристранка между държава, синдикати и бизнес, че от пазара следва да излязат „некомпетентни и некадърни работодатели“, които плащали минимална работна заплата. Те предизвикаха силен резонанс, особено от страна на работодателите, които излязоха и с остра позиция по темата.

„Това изказване бе в отговор на съпротивата на работодателите за пореден път да повишат минималните плащания“, поясни синдикалният представител. И контрира аргумента, изразен от бизнеса, че по същество държавата била „най-некадърният работодател“, защото половината от заетите на минимална заплата са държавни служители. „Винаги работодателите са твърдели, че има твърде много заети в държавната администрация и те получават абсурдно високи заплащания. Което е така, защото заплатите в държавния сектор са по-високи на средно равнище от тези в частния. Тогава, когато твърдят, че заплатите са високи, не отчитат факта, че огромна част от частния сектор работи на сиво и укрива осигуровки и данъци.

„Няма да спорим с тях, дори смятаме, че заплатите в държавната администрация трябва да се повишат с поне 10%. Защото дори компенсациите, които работодателите изпросиха заради цените на тока, ще бъдат изплащани също от тези държавни служители“, настоя Ваня Григорова.

Увеличаването на дефицита не представлява проблем за покриването на т.нар. Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната, изискващи максимално ниво на дефицит от 3% на годишна база. „Нямаме проблем с покриването на тези критерии. Когато имаш болен член на семейството, ти даваш всичко, дори задлъжняваш, за да може той да оздравее. Същото важи и за българския народ, а и за европейските граждани. Проблемът с влизането ни в еврозоната са изключително ниските доходи на българските пенсионери, на българските работещи. И затова работодателите е хубаво да се замислят, ако искат все още да влезем в еврозоната, дали да продължат да се съпротивляват на повишаването на най-ниското възнаграждение в Европейския съюз – българското“, остра бе Григорова.

Никой не е длъжен да плаща компенсации на бизнеса заради високата цена на тока, смята още тя. „В крайна сметка бизнесът работи на свободния пазар. Когато поемаш риск, можеш да спечелиш, може и да изгубиш.“

От синдиката също така смятат, че държавата следва да ограничи в бърз порядък износа на електроенергия, за което страната ни произвежда в пъти над нивата на потребление, но масово реализира в чужбина, целта ще е да спаднат ценовите нива както за бизнеса, така и за битовите потребители. „Правителството трябва да направи всичко възможно, за да ограничи износа на електроенергия, което ще се отрази благотворно както на бизнеса, така и на гражданите, така и на публичните институции. Макар че към момента бизнесът не желае това да се случи и е този, който работи срещу собствените си интереси за пореден път“, заяви Ваня Григорова.

Източник: Иван Гергов, News.bg