БНР Радио Кърджали: Работещите в театъра излизат на протест

В  Денят на народните будители, културни институти в цялата страна отново ще затворят символично вратите си, в знак на протест. Организатор е Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“. Като причина за протеста дейците на културата сочат унизително ниското заплащане на труда им, за сметка на увеличаващите се задължения. Членовете на КТ „Подкрепа“ в кърджалийския театър ДКТ „Димитър Димов“ гр. Кърджали ще се включат в протеста.

Адриана Кънчева, председател на секцията на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ в театъра в Кърджали и секретар на федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ заяви, че правото на култура е основно човешко право, както и правото на достойнство, затова в деня на народните будители културните дейци ще демонстрират недоволството си.

Театър „Иван Димов“ – Хасково се присъединява към националния протест на творците и специалистите от сферата на сценичните изкуства, музеите, галериите, библиотеките, архивите.

Исканията са за по- добро финансиране на сектора и по-високи възнаграждения за специалистите. Възнагражденията на специалистите в момента са обидно ниски и настояват в бюджета за догодина да бъдат предвидени средства за повишение на заплатите.В Деня на народните будители протестът ще бъд символичен.

Театралите от Кърджали протестираха с искане за промяна на методиката за финансиране на театрите

За диференциране на театрите спрямо регионалната им специфика и за промяна на субсидията на база продаден билет се обявиха актьори от Театрално-музикален център „Димитър Димов“. В 12 часа, след репетиция, както много други свои колеги и работещи в сферата на културата, те излязоха на протест пред сградата на културната институция.„Излизаме точно на този ден, за да защитим правото си на култура и на достойнство. Искаме най-после театърът да има някакво място в държавата ни. Искаме нещо ясно, нещо, което да ни позволи да работим достойно, защото го заслужаваме“, каза Адриана Кънчева, председател на секцията към Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ в театъра.


БНР Радио Видин – Работещи в областта на културата във Видин ще протестират заедно с колегите си от страната

В Деня на народните будители работещи в областта на културата излизат на национален протест. Организатор е Национална федерация „Култура“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“. Протестът е срещу унизително ниските възнаграждения, каза заместник – председателят на Синдикалния регионален съюз „Подкрепа“ във Видин Мария Димитрова.
 
„Във Видин протестът ще бъде от 12:00 часа пред знаковото място крепостта „Баба Вида“. От Видин, където имаме синдикални секции и които са заявили желание да участват, тъй като някои са на работа и ще сложат исканията си на работните места. В 12:00 часа най-вече ще се включат от Регионалния исторически музей, Симфониетата и евентуално от Регионалната библиотека.“
Сред исканията на работещите в областта на културата са увеличаване на работните заплати на не по-малко от 2000 лв., изравняване на възнагражденията с тези в бранш „Образование“, както и по-голям бюджет за култура.  Те призовават за подкрепа и настояват, че исканията са справедливи, защото целят запазването на българската култура. Предупреждават, че ако не бъдат чути, ще преминат към национални ефективни стачни действия.

БНР Радио Стара Загора – Работещите в сферата на културата излизат на протест

В Деня на народните будители – 1 ноември, културни институти в цялата страна ще протестират символично срещу ниските заплати в сектора. Протестните действия се организират от Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

В Стара Загора се очаква към символичния протест под различна форма да се присъединят работещите в Драматичния театър, Регионалната библиотека, читалища и др. Те ще изразят позицията си с протестни ленти на реверите си или с мълчаливо присъствие пред институциите.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев също подкрепя протеста. Той изпрати отворено писмо, в което твърди, че българската култура отново не е приоритет за правителството и че по последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства възлиза на над 80 милиона лева.


БНР Радио Благоевград – Кирил Алексиев: Съвсем скоро музеите ще се превърнат в музейни експонати

Представители и на благоевградските културни институции днес излязоха на символичен протест. В Деня на Народните будители, работещите в музеи, библиотеки, читалища демонстрират негодуванието си от ниското възнаграждение и лоши условия на труд в сферата на културата.

Унизително е във времето на високите технологии и дигитализдацията музейните работници да нямат нормални условия за труд. С тези думи директорът на благоевградския музей, Кирил Алексиев, подкрепи своите колеги.

Непривлекателните условия на труд и заплащане съвсем скоро ще оставят музеите, библиотеките, читалищата без обучени кадри, прогнозират протестиращите. Те са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, предстоят ефективни стачни действия.

Припомняме, че културни дейци от страната днес протестират символично – в Деня на Народните будители. Те излязоха с протестна декларация, в която се подчертават „унизително ниските възнаграждения“ на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, Българското национално радио, Българската национална филмотека.

В 12:00 ч. техни представители се събират пред сградата на Столичната библиотека.

„За пореден път минималната работна заплата достигна възнагражденията на специалистите в областта на културата“, посочват дейците на културата.

Едно от основните им искания е да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв., както и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.


БНР Хоризонт – Изкуствовед: Висшисти със заплати около 1000 лева. Стандартът тръгва от МК

Работещите в художествената галерия и в регионалната библиотеката във Велико Търново се включиха в националните протести на КТ „Подкрепа“ за по-високи заплати и за увеличение на бюджета за култура на един процент от брутния вътрешен продукт.

14 са служителите в художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново работят за ниски заплати, а имат по няколко висши образования, заяви изкуствоведът Мирослава Георгиева:  „С няколко магистратури или са доктори, а в същото време получават заплати около 1000 лева, това е стандартът, който тръгва от Министерството на културата“.

Бисер Евлогиев и Милена Христова са назначени в галерията през последните месеци въпреки ниските заплати: „Няма как да избягаш от призванието да се занимаваш с култура. Тогава си по-склонен и този компромис да приемеш, но да си в тази сфера. Изкуството винаги ме е вълнувало, но заплатите трябва да се повишат. Днес е Денят на народните будители и смятам, че хората, работещи в галерията, са съвременните будители“.

12 са исканията и ако не бъдат изпълнени, ще последва ефективна стачка, предупредиха протестиращите днес символично културни дейци.

В регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново работещите излязоха пред сградата и протестираха, като четоха „Класици за политици“.


КТ „Подкрепа“ – Добрич: Отлив от работещи в музеи и галерии заради ниските възнаграждения

Специалистите от Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич се присъединяват към националния протест, организиран от Федерация култура към КТ „Подкрепа“. Основното искане на протестиращите е за отделяне на повече средства за култура в националния бюджет за 2024 г.

В Деня на народните будители служителите на двете институции са определили Ден на отворените врати, а протестът им засега е само символичен.

Протестиращите служители на културните институции в Добрич настояват за увеличение с 50% на разходния стандарт за тях, посочи зам.-председателят на Синдикалния регионален съюз „Подкрепа“ в Добрич Живко Марков.

Той добави, че се наблюдава голям отлив от работещи в музеи и галерии заради ниските възнаграждения и това е огромен проблем за дейността им.

Протестиращите са в готовност да затворят институциите, в които работят и да излязат в ефективни протестни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени в следващия бюджет на страната.

„Протестираме символично, ние сме културни хора – с лентички и плакати, но и с категоричното намерение да отстояваме своите искания, защото силата на един народ е в неговото образование и култура“, подчерта пред Светлана Вълкова председателят на синдикалната секция към Художествената галерия в Добрич Стоянка Димова.

Тя допълни, че протестът е свързан не само с повишаване на работната заплата в сектора. „Той е свързан и с повишаване на единния разходен стандарт – средствата, които се отделят за издръжката на една културна институция. В момента тя е около 27 хиляди лева годишно на бройка служители в музей или галерия. Настояваме за увеличение с 50 % на единния разходен стандарт – това е с цялостната издръжка на културния институт“, подчерта Димова.


БНР Радио Видин – Работещи в културните институти във Видин протестираха символично

Работещите в областта на културата в общинските и държавни структури във Видин се включиха в националния протест днес, 1 ноември, в 12:00 часа пред крепостта „Баба Вида“. Организатор на протеста е Национална федерация „Култура“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“.
Недоволството на служителите е не само срещу унизително ниските възнаграждения, но има искания за изравняване на работните заплати с тези в образованието, както и за по-голям бюджет за култура, каза Калин Виденов, заместник-председател към КТ „Подкрепа“, федерация „Култура“ и уредник в „Баба Вида“: „Нашият протест не е само за по-високи възнаграждения… Това, което искаме е изравняване на парите в културата с тези в образованието. Ние сме пазители на националната култура и националната  ни гордост… Сега е символичен протестът ни, но ще премине в ефективен такъв.“
Сашка Бизеранова, председател на синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ в Регионалния исторически музей във Видин очерта и проблема с изплащането на възнагражденията на пенсионираните колеги, което по-късно затруднява нормалната дейност на културните институти: „... Финансирането ни е обидно пренебрежително ниско. Когато някой се пенсионира, сумата която той трябва  да получи, да бъде извън стандартите на музеите, защото така се намалява годишната субсидия… Имаме нужда от подкрепа на Министерството на финансите.“
Общинските културни институти също подкрепиха стачните действия на своите колеги. Тук имаше представители на читалищата, Симфониета – Видин, Ансамбъл „Дунав“, Градски духов оркестър, Държавен куклен театър, Драматичен театър. Всички те искат достойно заплащане на своя труд като е крайно време да се помисли за културата, каза Силвана Сюлейман, главен експерт „Култура и изкуство“ в Община Видин: „Събрали сме се тук, за да кажем, че е крайно време да се помисли за културата, така както се случи в образованието. В сферата на културата нещата отиват все по-зле. Изключително трудно е не само за държавните, но и за общинските културни институти. Ние заставаме зад колегите си, настояваме държавата да обърне внимание и на общинските културни институти...“
Представителите на културните институти призоваха за подкрепа и напомниха, че исканията са справедливи, защото целят запазването на българската култура. Предупреждават, че ако не бъдат чути, ще преминат към национални ефективни стачни действия.

Съвместен протест на работещите в сектора култура се състоя в Шумен в Деня на народните будители. Служители в Държавния, Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, РИМ Шумен и Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ представиха исканията си за повишаване на заплатите и отпускане на 1% от брутния вътрешен продукт за култура в следващия бюджет на страната. Недоволството е част от националните протестни действия в цялата страна.

Протестът продължи един час. Беше подкрепен от синдикалисти от КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Около 80 души се включиха в него пред входа на Регионалния исторически музей в Шумен. Протестиращите заявиха, че очакват властите да се ангажират с решаване на проблемите в сектора.


БНР Радио Пловдив – Операта на протест пред Дома на културата „Борис Христов“

Целият състав на Пловдивскато опера излезе на протест пред Дома на културата „Борис Христов“.  По този начин оперният екип се присъедини към недоволството на дейците на културата в страната, които надигнаха глас на недоволство в Деня на народните будители.

Абсурдно е намаляването на парите за култура от 0,6 на 0,4% – това направо влиза в рамките на статистическата грешка. Грешка ли сме ние? Искаме само трудът ни да се заплаща по достойнство“ – заяви оперният певец Борис Кучков, председател на синдикалната организация към КНСБ.

Методиката на делегираните бюджети, въведена през 2016 г, е твърде остаряла и трябва да се актуализира – алармират творците от Пловдивската опера.

Трудът ни се неглижира. Икономистите виждат само числа, а няма как да бъдат премерени емоциите на нашата публика, която пълни салоните“ – заяви балерина от състава.

Някои от протестиращите припомниха, че Пловдивската опера продължава да няма свой дом. Към състава на операта се присъединиха и библиотекари от Народна библиотека „Иван Вазов“. В протеста се вляха и служители на читалища, музеи и други културни институти в града. Дейците на културата в цялата страна издигнаха 12 искания, начело на които повишаване на заплатите, като изпратиха декларацията си до институциите на властта.


Служителите на регионалния исторически музей в Пазарджик се включват в протеста на културните дейци днес. Към тях ще се присъединят читалищата в региона. Исканията са за увеличаване на средствата за култура, каза председателят на КТ “Подкрепа“ към федерация „Култура“ към музея Валентина Танева.

Служители от Историческите музеи в Карлово и Клисура и от Националния музей „Хр. Ботев“ в Калофер също ще протестират символично.


БНР Хоризонт – Културни дейци протестираха и в Ловеч

Към протеста на културните дейци се присъединиха и в Ловеч. Протестът се състоя пред регионалната библиотека в града и в него се включиха представители от различните културни институции. Те се присъединиха към искането за увеличаване на работните заплати и процентът за култура от държавния бюджет.
„Причината, поради която днес сме тук, е, че за съжаление в България културата не е приоритет„, каза режисьорът Кристияна Бояджиева.  За да растат едни съвестни граждани, едно бъдещо поколение, което да бъде достойно, всяка държава има нужда от стабилна политика за култура. Това означава финансиране. Култура без пари няма как да се случи. Това, което искаме, е да се отдели достойно внимание на българската култура и на хората, работещи в този сектор„.
Заплатите в театъра са много ниски, подчерта тя и посочи: „Работим, защото си обичаме работата, но не може да е по този начин. Нещо трябва да се промени. Трябва да се промени начина, по който се отнасят към нас. Правим го само заради любовта си към изкуството. Аз не мога да си платя сметките и да се изхраня със заплатата, която имам ако не си осигуря някакъв допълнителен доход от нещо различно от театъра. Моята заплата чисто е около 900 лв. – в това влиза и трудовият ми стаж. Това не е завод. Не можеш да изкарваш някакви големи пари. Възвращаемостта не е материална„, категорична бе Бояджиева.
Актьорът от Ловешкия театър Неделин Найденов смята, че за да бъде оценено едно нещо, то трябва да бъде приоритет.
„Ако нещо е накарало един народ да издържи във времто, това е неговата култура. /…/ Културният сектор се занимава с духовността. Не лишавайте хората насилствено от тяхната духовност„, призова той.

Представители на бургаски културни институции се включиха в националния протест на сектор култура. Денят на народните будители символично бе избран, за да се заявят основни искания за подобряване на финансирането. Музиканти, актьори, балетисти, библиотекари и други се събраха днес по обед пред бургаската опера .

Петьо Лазаров, председател на синдикат“Култура“ към КТ“Подкрепа“ заяви: „Този протест закъсня. Вече има редовно избрано правителство, редовно избран кмет и можем да си поставим исканията, за да видим какво може да се случи. Основното искане е е един процент от БВП да е за култура. Всички други искания са на база бюджет. Искаме 50% увеличаване на разходните стандарти за музеи, галерии, библиотеки.“

За промени във финансирането настоя и д-р Пламена Кирова от бургаския музей: „Искаме единен разходен стандарт за общинските музеи, да се увеличат парите за площи, с които разполагат музеите. Да започнем да се доближаваме до учителските заплати. Нека няма противопоставяне в сектора.Заплатата на главен уредник в музея е 1400 лева.“

Радостина  Василева от бургаската библиотека уточни: „В основните ни искания са достойно заплащане, като си тръгваме да се чувстваме удовлетворени. не само морално, а затова, че нашият труд е оценен. 1300 лева взема един магистър.“

Актьори от Кукления театър също протестираха,а актьорът Ивайло Енев каза: „Дълги години хората на културата като интелигентни хора не излизат на улицата, не протестират. Вече нещата са много сериозни, ние като общество трябва да разберем къде слагаме културата?! Ако културата винаги е на опашката, няма как да се променим“.

Балерината от  бургаската опера Ива Кавръкова уточни: „Това, което ме задържа тук, е любовта към изкуството.1100 лева ми е чисто заплатата. Винаги сме на минимума, с колкото и да се вдигнат заплатите, за нас ще е добре.“


БНР Радио Кърджали – Хасково се включи в националния протест на работещите в сферата на културата

Хасково подкрепи националния протест на дейците на културата с искане за достойно заплащане. Актьорите и работещите в хасковския театър „Иван Димов“, облечени в черни тениски с надпис 0.4%, се събраха на мълчалив протест.

Актрисата Иванка Шекерова коментира. „Изкуството дава криле и ние трябва да ги поддържаме, за да лети високо духа, за да не умира. Ние искаме единствено и само достойно да живеем и да творим“.

Театралите бяха подкрепени от колегите им от димитровградския театър „Апостол Карамитев“ – музейни работници, читалищни дейци и библиотекари. Протестиращите потеглиха в шествие, като спираха пред всички културни институции.


БНР Хоризонт – Плевен се присъедини към протеста на дейците на културата

Плевен се присъедини към протеста на дейците на културата. Те настояват държавата да оцени достойно техния труд и призоваха обществото да подкрепи исканията им за опазване и развитие на културата в България.

Протестираха библиотекари, музейни работници, актьори и дейци в сферата на културата.

Репортаж Латинка Светозарова в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

 

DARIK – Плевенска филхармония подкрепи мирния протест на дейците на културата в страната

На 1 ноември, музикантите от Плевенска филхармония и екипът, който се грижи за техническото подсигуряване на работата на оркестъра се включиха в Националния мирен протест, който беше организиран в Деня на народните будители от Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Това стана на сцената на Театър „Васил Друмев“ в град Шумен, където като част от национално турне на Плевенска филхармония беше представена програмата „Световното кино в музика“ с участието на солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, под диригентството на Борислав Йоцов.

В знак на съпричастие с националния протест на дейците на културата в страната, музикантите носеха протестни лентички. Увеличение на работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и изравняване на възнагражденията с бранша „Образование“, са сред исканията, посочени от организаторите на протеста.

Артистите от плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев също се включиха в националния протест. За Дарик радио, актьорът Георги Ангелов, който е председател на съюзната организация на „Съюза на артистите в България“/САБ/ в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Плевен, каза:

„Подкрепяме протеста, защото е крайно време да се обърне внимание на хората от културата в България, защото както спортистите така и те са посланиците ни по света. Не трябва да се подценяват хората в областта на културата, защото това са хора, които възпитават и са хора на духовността. Процентът за култура от Държавния бюджет трябва да бъде вдигнат не на 0,6, а на един процент. Крайно време е, нашите управници да разберат, че културата е факторът, който определя облика на една нация“.

Във връзка с протеста на дейците на културата в последните дни на октомври на входната врата на плевенската концертна зала „Катя Попова“ имаше залепен афиш на КТ Подкрепа, който отбелязва предстоящия протест.


Карловските култирни институции излизат на протест

В Деня на народните будители  01.11. 2023 г. КТ „Подкрепа“ организира протест на работещите в областта на културата под надслов “ Да подкрепим българската култура“. Секциите в Исторически музей Карлово, Исторически музей Клисура и Национален музей „Христо Ботев“ ще се включат в протестните действия със символичен протест по работните места.


И в Русе излязоха на протест в Деня на будителите

Представители на културните институции в Русе също излязоха на протест в Деня на будителите. Те настояват за по-добро заплащане в сектора и за осигуряване на средства за ремонта на сградата на Операта.

С импровизиран пърформанс и актьорите от Кукления театър в Русе започна протестът на музиканти и артисти с искане за по-висок процент от бюджета за сектора.

Ето какво казаха Димитър Пишев и Андреана Николова.

„Истината е, че това положение е от много отдавна. Ние правим всичко от себе си, но в момента спрямо всички събития, които се случиха последно време в световен план, ковида, инфлацията, войните и така нататъка вече сме така притиснати, че няма как да продължаваме. Има страшен отлив на кадри, заради ниските заплащания“.

„Инвестицията в един човек на изкуството, неговото образование е изключително скъпо и след като държавата като мениджър е вложил тези пари, той после казва на същия този кадър, който е обучил за хиляди левове – карай такси, продавай пица и бъди нископлатен. Този мениджър трябва да бъде уволнен“.