Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе ефективни протестни действия на 1 ноември, Ден на народните будители, заради унизително ниското заплащане на труда, за сметка на увеличаващите се задължения. Близо десетилетие хората на изкуството, археолозите, работещите в музеи, библиотеки и държавния архив получават едни от най-ниските възнаграждения, граничещи с минималната работна заплата. От 2015 г. насам, когато беше последното значително увеличение в тази сфера, бюджетът за издръжка на културните институции се свива, за сметка на разходите за поддържане на сградите.

„През всичките години сме настоявали за едно по-достойно възнаграждение на работниците и служителите в библиотеките, музеите, галериите, в Българското национално радио, в държавния архив, музикално-сценичните изкуства – отбелязва в интервю за Радио България Кирил Бинев, председател на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“. – За съжаление винаги оставаме нечути от управляващи, което е крайно обидно и неуважително. Де факто растящата минимална работна заплата започва отново да достига възнагражденията на хората в бранша. Това са експерти, които в продължение на 20 -30 години са отдали всички сили, за да защитят своя труд.“

Освен нарастващата инфлацията, задълженията на работещите в културната сфера непрекъснато се увеличават, за сметка на хората, които се пенсионират или напускат. А минималните увеличения с по 5 -10 % не могат да компенсират допълнителния труд:

„Това е един много голям проблем – посочва Кирил Бинев. – Именно ниските заплати водят до много голямо текучество. Една част от хората преминават в сферата на образованието, затова нашето основно искане е изравняване на възнагражденията между култура и образование, защото смятаме, че хората заети в културата изпълняват не по-малко достоен и отговорен към обществото труд. Има и друго – криворазбраната реформа, която предполага само намаляване на бройките, същият обем работа, дори и повече, се изпълнява от много по-малко хора. Това означава по-голямо натоварване за тях, а всъщност заплатите нямат такъв растеж спрямо положения труд. Затова им остава една голяма обида, огорчение и усещане за неразбиране, а обясненията, които им дават са толкова нелепи.“

Редовните оправдания с бюджетния дефицит и липсата на достатъчно приходи в държавната хазна трудно могат да бъдат приети за аргументи, когато заплатите на народните избраници и хора на високи позиции не спират да растат. И вместо да отдадат дължимото за труда на научните работници и служителите в културните институции, финансови министри си позволяват да използват по техен адрес пренебрежителни определения като „синодални старци“ и „хора бършещи  прах“:

„Крайно обидно е когато започват „научно“ да ни обясняват с харвардски учебници как не могат да отпуснат едни 9 милиона лева за Радиото или само още 10 милиона лева за държавния архив, или 11 млн. за библиотеките – подчертава Кирил Бинев. – В същото време, след един протест на земеделските производители, не казвам, че не е бил справедлив, изведнъж отнякъде се намират едни 63 млн. лв. още на другия ден.

Да не забравяме и как един министър-председател ходеше с джипката и раздаваше милиони. Ние може да нямаме багери и трактори, но ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе вътре.“

„Това е само прелюдия. Следват и много по-сериозни протести“ – категорични са работещи в културните среди, които са готови да предприемат и стачни действия, с надеждата да получат подкрепата и на обществото. Затова са избрали именно този ден – на народните будители, за да напомнят, че това не е само една дата, когато държавните мъже ще отидат да се отчетат с цветя пред паметника на Кирил и Методий.

„Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и да мислим за живите в настоящето. Ние ще се борим за това“, отбелязва в заключение Кирил Бинев.

Интервюто на Кирил Бинев, председател на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“, може да чуете ТУК.

БНР Радио България