Скъпи приятели синдикалисти от България,

Изпълнителният комитет на Международната федерация на обществените услуги /PSI/ изразява своята твърда подкрепа и синдикална солидарност с Вашите своевременни и справедливи искания, поради които  КТ „Подкрепа“ и КНСБ  организират протестно шествие  на  11 ноември.

Ние се присъединяваме към тези ваши искания и заявяваме, че кризата с непрекъснатото повишаване на разходите за живот вече обхвана не само Европа, но и целия свят. Затова сега е много важно ние синдикатите да се мобилизираме и да защитим постоянно спадащата покупателна способност на работещите. Ние напълно подкрепяме вашия призив за увеличаване на националната минимална заплата и за по-високо заплащане на работещите в обществения сектор.

Приемането на Директивата за адекватните минимални работни заплати ни предостави ясен измерител до какви нива трябва да достигне  минималната работна заплата, и това е до 50% от средния или до 60% от медианния доход за съответната страна-членка. Поради този причина ние настояваме Директивата да бъде транспонирана в спешен порядък.

В много страни в Европа и по света работещите и техните синдикати вече са в пълна мобилизация и настояват за по-справедлив икономически ред, за равнопоставено разпределение на създаденото богатство, за облагане на печалбите на онези лица и корпорации, които се облагодетелстват от войната и от енергийната и хранителна кризи. Ние от PSI настояваме също за висококачествени обществени услуги във всички сфери: администрацията, социалното осигуряване, здравеопазването, социалните грижи и комуналните услуги. Ние твърдо заставаме зад справедливите искания на служителите в обществените услуги, които настояват за по-високо заплащане и за по-добри условия на труд.

Пожелаваме ви успех и се надяваме вашият протест в петък да получи широка обществена подкрепа, като  правителството и работодателите получат ясното послание, че трябва да действат спешно и  да осигурят заслужено увеличение на заплатите, както за заетите в обществения,  така и в частния сектор.

Ние сме солидарни с вашите протестни  действия!

 

Роза Павенели, Генерален секретар