Правителството представи на обществено обсъждане в петък части от най-новия вариант на българския План за възстановяване, които са били коригирани според забележките на Европейската комисия.

Bulgaria ON AIR припомня, че планът беше върнат за поправка с 43 бележки. Защо толкова много се забавихме не само с плана, но и с бюджета? 

„Трябва да има голямо наместване на позициите, за да се употребят едни пари. Те не са чак толкова много, но шумът около тях е много голям. Всъщност непрекъснато дъвчем тази дъвка, а в крайна сметка тя трябва да даде резултат. Обсъждането и преди, и сега е доста труден процес“, коментира експертът по енергетика Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ в студиото на „България сутрин“.

По думите на Загоров основната ни задача в икономически план е да минимизираме енергийните опасности.

„Бъдещето е на водорода, но това бъдеще е само 15% от общата ни енергетика. Каквото и да правим, ние ще трябва да останем на крака и с въглищата, защото различни предизвикателства ни чакат – адаптации в транспорта, внос на енергийни ресурси и т.н. Ако не се ориентираме спрямо нашите възможности, земя и хора, няма да спечелим. Можем да влезем в капан, който сам сме си устроили“, смята експертът по енергетика от КТ „Подкрепа“.

Загоров е съгласен с финансовия министър Асен Василев, че разработването на био мощности е пътят към най-евтината възможна цена на тока. „Балансът при зелената енергия е най-важното нещо“, категоричен е той.

Цялото участие на Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, може да гледате ТУК.

Източник: „България сутрин“, Bulgaria ON AIR