Медицинска федерация „Подкрепа“ категорично се разграничава от внушенията за наличие на ескалирал до крайност конфликт в Центъра за спешна медицинска помощ – София, който да е повод за започване на протестни действия под формата на „гладна стачка“. Не сме спирали да алармираме за проблемите в системата на здравеопазването в България и в частност на спешната медицинска помощ. Обективността и коректността предполагат обсъжданията и усилията да продължават да бъдат насочени към повишаване на възнагражденията и подобряване на условията на труд, към създаването на повече и по-ефективни стимули за привличане и задържане на медицински специалисти, към структурни и системни промени, които да подобряват работата на ЦСМП. Тези проблеми не могат и не следва да бъдат неглижирани чрез пошло и самоцелно принизяване на обществения дебат. Недопустимо е акцентът от тези въпроси да се измества чрез махленски и недоказани обвинения.

Ще пропуснем обичайните подмятания по адрес на КТ „Подкрепа“ на самозабравилия се и самодостатъчен „синдикалист“ Красимир Митов, защото моралното право да оценяват работата ни имат единствено нашите членове. С цената на много усилия на всички заети в системата на ЦСМП през последната година бе направена крачка в правилната посока по отношение на осигуряването на финансов ресурс за повишаване на възнагражденията. Усилията в тази посока не могат да спрат дотук и Медицинска федерация „Подкрепа“ ще продължи да работи именно в тази посока, като в тези си действия ще продължим да защитаваме интересите и правата на ВСЕКИ СИНДИКАЛЕН ЧЛЕН независимо от професия, длъжност, квалификация, местоработата, пол и възраст! Действията за постигане на общите ни цели не могат да включват и не предполагат изместване на фокуса и търсене на сензация и последователи чрез арогантното и граничещо с цинизъм отношение към един български лекар с доказан принос в развитието на спешната помощ не само в София, но и в страната.

С риск отново да бъдем публично обругани от лидера на синдикат „Защита“, не можем да припознаем и подкрепим позиция, в която д-р Георги Гелев бива обвиняван в „сталинизъм“, „садизъм“ и оприличаван на „безчинстващ феодал“ и „деспот“. Няма каквато и да е основателна причина нашите синдикални членове в ЦСМП-София да подкрепят подобно поведение и да се включат в подобни „протестни действия“, а още по-малко „протестът“ срещу директора на столичния ЦСМП да се разпростре сред колеги в страната, които обективно не могат да имат отношение към действията на този директор. Именно д-р Гелев е човекът, който години наред публично коментира ежедневните проблеми на спешните медици, недостига на кадри, нуждата от подобряване на инфраструктурата и условията на труд, обществената злоупотреба с ангажиментите на спешната помощ, издевателствата и тормоза над медицинските екипи и т.н., и т.н. В отношенията си със синдикални и съсловни организации д-р Гелев винаги е демонстрирал поведение на ангажиран и коректен социален партньор. Вярваме, че трябва да продължим да решаваме както системните, така и индивидуални проблеми със средства, които не излизат от рамките на цивилизования диалог.