Днес, 12.10.2022 г. над 350 работници и служители от Агенция по геодезия, картография и кадастър, членове на САС „Подкрепа“, проведоха едночасова предупредителна стачка в цялата страна.

Исканията на работещите са:

  1. Да бъде реализирано увеличение на средствата за работни заплати в системата на АГКК с минимум 20%;
  2. Увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АГКК по съгласуван с и одобрен от синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в АГКК механизъм;
  3. Увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила, считано от 10.2022 г.

 

ПЛЕВЕН

Стачкуват служителите от Агенцията по кадастър – Плевен

„Днес провеждаме едночасова ефективна стачка, искаме да си отстояваме нашите позиции за достойно заплащане на нашия труд. Службата по кадастъра в град Плевен е изключително натоварена. Службата отговаря за недвижимите имоти на територията на област Плевен. Също така обслужваме голям брой граждани. Съставът ни е малко, а сме натоварени изключително много, като обем информация. Заплащането е много малко, граничи с минималната работна заплата. Надяваме се с тези действия да ни се увеличат заплатите с минимум 20% считано от 1 октомври тази година. Да осигурим едно по-спокойно обслужване на гражданите. Колегите да са спокойни за своето ежедневие, да не се притесняват за своите лични нужди.“, заяви пред Pleven Press инж. Боряна Иванова, началник на служба по Геодезия, картография кадастър град Плевен.

Снимка: Pleven Press

 

ВРАЦА

Служителите на Агенция по кадастър – Враца протестираха, заради ниски заплати

Работещите в Агенция по геодезия, картография и кадастър – Враца протестираха днес, заради ниски възнаграждения. Началникът на местния клон на АГКК инж. Гана Начева, каза че средната работна заплата в агенцията  е 1 345 лева. Инж. Начева допълни също, че за област Враца местния клон на агенцията поддържа 155 кадастрални карти и кадастрална информация, която се използва за  за инфраструктурни обекти, сделки с недвижими имоти, действия по екологични инициативи.

Снимка: konkurent.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

РУСЕ

Служителите от кадастъра в Русе стачкуваха за по-добро заплащане

Предупредителна стачка с искане за хо-добро заплащане проведоха днес служителите от Службата по геодезия, картография и кадастър в Русе. Исканията на работещите във всички структури на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в страната са увеличение на работните заплати с над 20 процента, което да влезе в сила от 1 октомври тази година, каза председателят на синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ в града Кирил Черкезов. По думите му, за целта е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 600 000 лева.

„В Службата в града работят девет служители. Нашата професия е висококвалифицирана и много отговорна. През последните две години се забелязва текучество на кадри. Имаме много работа. Средната работна заплата е 1000 лева бруто“, заяви Диана Иванова – началник на Службата по геодезия, картография и кадастър в Русе. Тя допълни, че заплатите им не са увеличавани от две години.

Източник: tvn.bg

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

За един час днес служителите на службата по кадастър във Велико Търново не обслужваха граждани и фирми в знак на протест – БТА

В продължение на един час днес служителите на службата по кадастър във Велико Търново не обслужваха граждани и фирми в знак на протест срещу ниските заплати във ведомството.

Според инж. Нели Отчева, началник на службата по кадастър във Велико Търново, искането е за минимално увеличение на заплатите на всички служители на агенцията по кадастъра със задна дата от 1 октомври. В регионалната служба работят 11 специалисти, всички с инженерна специалности, но голяма част от тях получават възнаграждение под хиляда лева, подчерта тя и уточни, че е нужно поне с 20 процента заплатите да бъдат увеличени.

Искането на бранша е изпратено до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, механизмът за увеличението ще бъде изготвен от Конфедерацията на труда „Подкрепа“, и по-специално от Синдиката на административните служители, уточни Дешка Мандикова, областен председател на КТ“Подкрепа“.

В подкрепа на своите колеги дойде и инж. Андон Хаджимарински, който е инженер геодезист на частна практика. Той подчерта, че специалистите в агенцията обслужват хора по кадастралната карта от цялата Великотърновска област и за такъв мащаб на работа и обработка на документи, специалистите са недостатъчно, а заплатите – твърде ниски, така че исканията им са основателни.

Източник: БТА / Снимка: БТА

 

ВАРНА

Служители от Службата по геодезия, картография и кадастър във Варна протестираха с искане за увеличение на заплатите – БТА

Служители от Службата по геодезия, картография и кадастър във Варна към едноименната агенция излязоха на едночасова предупредителна стачка с искания за увеличение на заплащането им с минимум 20 процента.

Стачкуваме предупредително за един час днес, каза началникът на службата в крайморския град Красимира Божкова. Тя посочи, че исканията на работещите са за увеличение за заплащането с минимум 20 процента, защото трудът им е изключително отговорен. Божкова каза, че в службата са изключително натоварени. Само 26 души заместват труда може би на 50 или 100 човека, коментира тя и апелира към всички държавни органи да подходят отговорно към исканията на служителите

В отговор на въпрос Божкова каза, че заради ниското заплащане хора напускат службата, а през последните две години няма нито един млад човек, който да иска да започне работа при тях. Причината за това е липсата на перспектива в заплащането, обясни тя.

Старши експертът в службата Даниела Иванова допълни, че протестират за достойно възнаграждение. Тя обясни, че служителите са много натоварени, заплатите са обидно ниски и по тази причина искат адекватно увеличение, съобразено с работата, която вършат.

Служителите ще продължат с протестите, ако искането им не бъде удовлетворено. Ще продължим не само с едночасови стачки, ще спрем да работим трайно, докато не бъдем чути или не ни се увеличат адекватно заплатите, обобщи Иванова.

Източник: БТА / Снимка: БТА

 

 

 

ПЛОВДИВ

Служители от Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Пловдив излязоха на предупредителна стачка

Служители и работници от Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Пловдив проведоха едночасова предупредителна стачка. Те спряха работа за час в знак на протест срещу ниското заплащане в агенцията. Искането им е за увеличение на работните заплати с поне 20 на сто от 1 октомври. В кадастъра в града работят 22 души. Стачкуващите държаха листове с надписи: „И за нас има инфлация“, „Ще стачкувам, колкото трябва“.

Обидно ниските възнаграждения са причината за голямото текучество на кадри, а оттам и за затрудняване нормалното обслужване на гражданите, коментираха служителите в кадастъра. Средната заплата, която получават е 900 лв., коментира Никола Бадев, директор на службата в Пловдив. По думите му това е причината да няма млади хора, които желаят да започнат работа в кадастъра. Само през последната година са напуснали трима специалисти.

Бадев съобщи, че само службата в Пловдив внася директно в републиканския бюджет около 2,5 милиона лева от такси. Преди промени в Закона за кадастъра и имотния регистър 75 на сто от тях са оставали в службата, като средствата са използвани за заплати, обучения, материали и консумативи. Той настоява да не са второстепенни разпределители на средствата, а да станат държавна структура към Министерски съвет.

Източник: БТА / Снимка: БТА

 

ЯМБОЛ

Работещите в Службата по геодезия, картография и кадастър в Ямбол излязоха на протест и спряха работа за час

Работещите в Службата по геодезия, картография и кадастър в Ямбол излязоха на протест и спряха работа за час днес. В знак на подкрепа, към тях се присъединиха архитекти, синдикалисти и служители на общински администрации.

Девет са служителите на Агенцията в Ямбол, които обслужват 104 населени места в областта. Желаещи да постъпят няма, при стартова основна заплата 900 лева за висшист. Обемът на работа е огромен, каза началникът на звеното инж. Румяна Христова. „Средно на ден между 80 и 120 човека преминават. Изключително натоварено е, а работата е много отговорна, защото все пак става въпрос за имотите на хората. Работим с общините, с областната управа, съдилищата, частни фирми, нотариуси“, каза още тя.

„Изисква се голям кръг с информация, с която да сме подготвени – не е само геодезия, има и правна страна. Буквално е унизително заплащането“, коментира Галена Блажева. Тя посочи, че работи в службата от 14 години и заплатата ѝ в момента е 1000 лева.

Настояванията на стачкуващите са с Постановление на Министерския съвет да бъдат осигурени 600 000 лева за увеличение на заплатите им, но не изключват и друга възможност.

„Агенцията генерира немалко приходи, тъй като услугите се заплащат. Дори едно отчисление от тези приходи, би задоволило очакваното повишение“, каза старши експертът от службата в Ямбол Камен Карастоянов.

Източник: БТА/ Снимка: БТА
ПЕРНИК

Работещите в Агенция по геодезия, картография и кадастър ще отстояват исканията си до край! В случай че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия!