Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ милее за бъдещето на нашите деца, българските ученици и е шокиран от пагубното отношение на правителството и здравното министерство към тях. Освен, че внесе огромен хаос в образователната система, тестването на учениците от начален етап генерира и поддържа дискриминационни разделения и огромен процент изключени от системата ученици.

Вредите от досегашния локдаун бяха огромни и са трудно поправими. Здравният министър Стойчо Кацаров беше в основата на този образователен локдаун. Нищожно ниският 0,035% процент на заразени ученици показа здравното безсмислие на тази мярка.

Синдикат „Образование“ иска оставката на министър Кацаров за образователен геноцид към българските ученици!

Тръгването на всички учениците при тестване веднъж седмично е закъсняло решение. Това продължава да генерира разделение в системата и поне 15% ще останат извън нея, поради несъгласие за тестване.

Непланираните светкавични решения към най-голямата в България публична сфера – образование създава огромно напрежение към учители, родители и директори, и този стил на управление трябва незабавно да се промени!

И все пак връщането на всички учениците в клас е възможно по-малко грешното решение за тях.

Всички учители и директори, които участват в организирането на тестове в клас, следва да получат допълнително възнаграждение е предложението на Синдикат „Образование“, а отпускът за възстановяване след ваксина, да бъде и след третата доза.

53 % са ваксинираните български учители, а още поне 35% имат установени антитела. Затова образователните институции са възможно най-безопасната среда в България.

Към новия министър на МОН и неговия управленчески екип синдикати и общество имат огромни очаквания.

Обществото очаква промяна в образователната система, с приоритети:

 • Префокусиране от академични знания към практиката и пазара на труда;
 • Равен шанс за всички ученици, независимо от социалния статус и географското положение;
 • Физическа среда в образователните институции в унисон с наредбата за физическата среда и средно-европейските стандарти;
 • Образователна система, която е деполярна и не генерира частни уроци и разбира се още много реални резултати.

Учителите очакват:

 • Образователни политики да се формират и ремонтират с експертния капацитет на учителските синдикатите, а не само с експерти на МОН и неправителствени организации;
 • Да се изкорени политическото влияние в образователната система и тя да стане обединяваща;
 • Бюджетът за образование да достигне 6% от БВП в рамките на три години, като през 2022 г. да бъде поне 4,6%;
 • Да се увеличат ЕРС с 25% в Бюджет 2022;
 • Да се увеличат заплатите на учители и директори с 15% от 1.01.2022 г.;
 • Да се спре „политическото“ говорене за премахването на делегираните бюджети и се направи промяна на действащите сега компоненти в тях, като се добавят нови, при увеличени финансови средства за образование;
 • Да се върне възпитателната роля и функция на българските учители и българското училище;
 • Да се формира успешна политика за привличане и задържане на млади учители, на фона на 57,3 години средна възраст при педагозите в България;
 • Българските учители да преминат към втора категория труд, като паралелно с това се формират компенсаторни механизми за защита и борба срещу стреса в учителския труд.

Във връзка с дебата за започване на учебната година от 1 септември, нека това решение да не се взема прибързано и политически.

Ако учениците се върнат в клас на 1 септември, то учители и директори ще започват на 15 август, което е абсолютно неприемливо за Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“!