„За съжаление въглищните централи са опората на енергетиката. Казвам за съжаление, защото имаше други времена, в които в АЕЦ „Козлодуй“ работеха 6 реактора и тогава въглищните централи балансираха производството на енергия и произвеждаха около 40% от тока, който използваме. Сега нещата се обърнаха наопаки, сега те (въглищните централи) произвеждат около 60% и няма с какво да ги заменим технически“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

„Предоговарянето е невъзможно, защото отсрещната страна няма да се съгласи. Това, което според трябва да е направим е да уведомим Европейската комисия, че България не е в състояние да изпълни този ангажимент, който е поет. Точка. Какво ще стане с парите -тогава ще му мислим какво ще правим. Ние трябва да начертаем линията, от която връщане назад няма. Казваме не сме в състояние и това нещо може да бъде аргументирано по 100 начина, защото нищо в света на енергетиката не е същото. В един първоначален вариант, преди няколко години, на същия този план за възстановяване и устойчивост, беше предвидено изграждане на парогазова централа. Ами ако я бяхме направили? И още купчина неща, които могат да бъдат обяснени с динамиката на събитията.“, допълни още Манолов.

Миналата година българската енергетика произведе печалба за една година по-голяма от всичките средства, които са предвидени в този план за възстановяване и устойчивост. В момента се повтаря историята с Козлодуй, когато ни дадоха жълти стотинки за компенсация в сравнение с щетите, които ни нанесоха.

„Когато свършат въглищата в Маришкия басейн, след 40-50 години, тази потребност (от въглищни централи – бел. ред.) ще отпадне от само себе си. Но дотогава ние ще имаме време да видим с какво да заместим тези мощности. Сегашните решения са неработещи – на нас ни се предлага да ги заменим с ВЕИ-та, да кажем най-общо, а внос няма откъде“, каза Димитър Манолов.

Цялото участие на Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в „Денят започва“ по БНТ може да гледате ТУК.

Източник: „Денят започва“, БНТ