Днес, 14 февруари 2023 г., се подписа споразумение между ръководството на „Български пощи“, Федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ и Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ, в присъствието на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Споразумението предвижда 19% увеличение на работните заплати, като 11% от него влиза в сила от 1 януари 2023 г., а допълнителни 8% от 1 юли тази година. В подписаното споразумение се предвижда и увеличение на сумите за ваучери за храна от 60 на 100 лв.

„Надявам се това да доведе до успокояване на социалното напрежение, както и до по-висока степен на мотивация на всички служители на „Български пощи“. След подписване на това споразумение, и паралелно с това, ние започнахме и подготовката на конкретен и ясен план за оздравяване и трансформация на „Български пощи“ и за дигитализация на дружеството.“, заяви вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

„Радостен съм, че решихме този въпрос тук, а не на улицата. Много пъти съм казвал, че от една война никой не е спечелил и когато една война завърши, все едно кой се счита за победител, и двете страни, участвали в тази война, са в много по-лоши условия, отколкото са били преди тя да започне. Разбира се, проблемите в „Български пощи“ са трупани с години. „Български пощи“ не са какво да е предприятие, тук трябва да се акцентира, че те изпълняват услуги от обществен интерес, които държавата е задължена да предостави на своите граждани, а това е трудно и скъпо. Искрено се надявам този конфликт, който се беше създал там, да даде повод за системно и ежедневно сканиране на проблемите и търсене на техните решения.“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

СТАЧНО СПОРАЗУМЕНИЕ

СПОРАЗУМЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ“