Служителите в библиотеки, галерии и музеи, в Националната филмотека, както и в Държавния Архив обявиха национален протест от вчера, 14 февруари 2022 г. Протестът ще продължи до юни месец до приемане на окончателния бюджет за 2022 г. Това съобщи пред news.bg Кирил Бинев, председател на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Институциите няма да спират работа, протестът ще се състои в това пред тях да се постави табела с надпис „Национален протест“. Исканията са за по-високи заплати, като е обхваната цялата страна. Протестът е под надслов „За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки!“. Средната заплата в сектора е около 800-850 лв.

Очакванията са ни между двете четения на закона за бюджета, които текат в момента, да има промяна на средствата, но най-вероятно ще продължим с протестите. Някак властта забрави културните институции – бюджетът на Държавни архиви е увеличен само с 13 000 лв. Натискът трябва да продължи най-малкото заради второто приемане на закона юни-юли, когато исканията ни са да ни се отпуснат допълнителни над обещаните 20% увеличение, каза Бинев.

Изпратени са писма към структурите в БНТ и БНР, които са към синдиката, става дума за музикални технически състави, но засега нямат реакция.

„Ние, специалистите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година. Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%. Силно сме възмутени от тези цифри. Те не говорят, а крещят за пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие“, гласи официалното съобщения на синдиката.

На въпрос: „Как се справят културните институции със съвременните предизвикателства на интернет“, Бинев обясни, че повечето библиотеки, музеи и галерии имат отдел „Дигитализация“, но не са в напреднал етап. Дигитализирани са само големи архивни документи.

От синдиката сигнализират за изтичане на кадри от сектора на културните институти към училищата заради по-високите заплати.

Цялата публикация може да прочетете ТУК.

Източник: Антония Чорева, News.bg