В България медицинските сестри са с 30 000 по-малко от необходимото за системата

„Към момента все още всичко е на обещания – дали кметът ще осигури тези желани 35% от държавния бюджет, тъй като това е държавно делегирана дейност, или от бюджета на Столична община, както предлагат от ГЕРБ – за нас няма никакво значение. За нас важното е медицинските специалисти да получат нужното увеличение. Ще цитирам закона за здравето, където е написано, в чл. 26, ал. 3, със закона за държавния бюджет ежегодно се определя финансиране от държавата и общините за здравните дейности. Общината няма как да избяга от това делегиране и не може така да се прехвърля топката напълно към държавата.“, коментира Росица Палешникова в студиото на „Социална мрежа“ по NovaNews.

„Обещанията са за 35% увеличение, но дали ще се случат от 1 април – не се знае. Вече четири месеца текат преговорите за подписването на КТД. Членовете на Медицинска федерация „Подкрепа“ започнаха да носят молби за напускане, хората не искат да работят за унижаващите 1350 лв. основна заплата и искат да напуснат сектора. Това го казахме и на г-н Васил Терзиев в деня преди протеста.“, заяви Росица Палешникова по повод очакваното реализиране на исканията на протестиращите.

Разликата в заплащането на медицинска сестра в училище и на такава в болница е, че в детско и училищно здравеопазване се взима само основната заплата, както и клас прослужено време, докато в болниците има допълнително заплащане от клинични пътеки, нощен труд, извънредни дежурства и т.н., поясни Палешникова. Ако медицинска сестра или фелдшер има малко трудов стаж, чистата сума от заплатата е много ниска. Голяма част от работещите в детско и училищно здравеопазване са в предпенсионна или вече в пенсионна или възраст, т.е. доплащането за клас прослужено време донякъде компенсира ниската брутна заплата, но това не е решение на проблема, защото не могат да дойдат млади кадри, допълни още председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“.

Росица Палешникова обяви, че в сряда, 3 април, преговорите продължават и ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени, ще се премине към ефективни стачни действия. Доходите на работещите в сферата не са актуализирани от лятото на 2022 г., а колективният трудов договр е трябвало да бъде подписан още януари месец 2024 г, което не се осъществява, поради липсата на бюджет на Столична община. В България медицинските сестри са с 30 000 по-малко отколкото са необходими за системата, допълни още тя.

Относно замяната на медицинските сестри в яслите с педагози, Палешникова коментира: „Не сме съгласни, тъй като това са деца до 3 години. Според Световната здравна организация такива деца се водят още бебета. Те имат съответните нужди да бъдат обгрижвани от медицинско лице. При тях нарушението в здравословното състояние може да се касае за минути и навсякъде по света за тях се грижат именно медицински специалисти. Нека да подчертая, че в яслите работят и педагози, т.е. децата са обучавани, така че не може да се излиза с тезата, че децата са само обгрижвани“.

Цялото участие на Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация „Подкрепа“, може да гледате ТУК.